Nieuws

Vijftien maanden cel geëist voor witwaspraktijken in Haags wokrestaurant

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijftien maanden cel geëist tegen de voormalig eigenaar van een wokrestaurant in Den Haag. De man zou het restaurant gebruikt hebben om anderhalf miljoen euro wit te wassen en naar China te sturen. Het is niet bekend om welk restaurant het gaat.
Ook drie oud-werknemers van de man moesten voor de rechtbank verschijnen. Tegen twee van hen werd een taakstraf van 120 uur geëist. Een derde hoorde een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen zich eisen. De mannen - afkomstig uit China - zouden samen met de eigenaar hun bankrekeningen hebben gebruikt om grote geldbedragen over te maken naar China. Zo wilden ze hun misdaad verhullen. De eigenaar had de mannen speciaal daarvoor naar Nederland gehaald.
De drie mannen waren werkzaam als koks in het restaurant, maar volgens het OM ging het de eigenaar alleen maar om de witwaspraktijken. Het OM noemt de acties van de eigenaar 'mensonterend'. Volgens justitie is het geld op misdadige wijze verdiend, maar op welke wijze precies is onbekend. Naast de vijftien maanden cel eist het OM een boete van een half miljoen euro. Ook staat de eigenaar een ontnemingsvordering te wachten.
De uitspraak volgt op 9 december.