Rijswijkse winkeliers Fatima en Shirley doen niet mee aan Black Friday

RIJSWIJK - Vrijdag kunnen koopjesjagers weer helemaal los. Dan is het namelijk Black Friday; de dag waarop winkels massaal korting geven op hun spullen. Hoewel dit voor veel ondernemers een mooie kans is om meer klanten naar de winkel te trekken, is niet iedereen enthousiast. Voor sommige kleine ondernemers in Rijswijk is Black Friday helemaal niet voordelig en daarom doen ze niet mee aan de uit Amerika overgewaaide traditie.
Zo vind je in kledingwinkel Groots! geen afprijskaartjes. Hoewel eigenaresse Fatima wel mee zou willen doen aan Black Friday, is het simpelweg voor haar als kleine ondernemer niet rendabel. 'Wij krijgen geen korting bij de inkoop van onze spullen. Grote winkels krijgen dit wel, sterker nog die laten misschien speciaal voor Black Friday dingen produceren. Bij ons kan dat gewoon niet', vertelt ze.
Even verderop zit de kledingwinkel van Shirley. Zij zit met hetzelfde probleem als Fatima. 'Als ik mee moet doen aan alle commerciële acties, dan kan ik mijn winkel wel sluiten', zegt ze. 'Ik moet het hebben van de klanten die door de winkelstraat lopen en niet van de klanten die alleen tijdens Black Friday komen'.

Concurrentie van leveranciers

Nog een ding waar beide dames mee te maken hebben, is de concurrentie met leveranciers tijdens Black Friday. 'Verschillende leveranciers hebben op hun site ook speciale aanbiedingen voor Black Friday staan. Dit maakt het nog moeilijker om onszelf daar staande in te houden', zegt Fatima.
Om de klanten toch tegemoet te komen tijdens Black Friday geeft Fatima haar klanten een speciaal cadeau. 'Ik geef ze een blackbox met allemaal kleine damescadeautjes, in het zwart uiteraard!', lacht ze.