VIDEO: Buurtbewoner ziet inval terreurverdachte gebeuren: 'Ik schrok me rot'

ZOETERMEER - Maandag werden twee mannen uit Zoetermeer opgepakt voor het voorbereiden van een terreuraanslag. Eén van hen werd opgepakt op de Hobbemastraat in Den Haag, de ander in zijn huis aan de Kalverweide in Zoetermeer. Een buurtbewoonster hoorde een harde knal en zag de inval in Zoetermeer gebeuren. 'Ik schrok me rot', vertelt ze.

'Het was maandagmiddag rond 15.30 uur', zegt de buurtbewoonster die anoniem wil blijven. 'De knal bleek afkomstig van een zogeheten stalen deurrammer. Toen ik naar buiten keek, zag ik een gewapende man staan.' De verontruste vrouw belde daarop 112, maar daar wist men volgens haar nog van niks. 'Ze zouden het uitzoeken.'

De buurtbewoonster kijkt terug op een akelige schermutseling. 'Mijn man zag ook dat ze zogeheten flash-granaten gebruikten. Die geven een felle lichtflits.' Uiteindelijk zag ze de man geboeid naar buiten lopen. 'Verdorie, wat ben ik geschrokken.' Het tafereel vond bij haar in de straat plaats. 'Ik ken de man die daar woont verder niet.' Andere buurtbewoners spreken van een 'vriendelijk en aardig gezin' wat in het huis woont.

Aanslag ergens in Nederland

De twee opgepakte mannen zijn 20 en 34 jaar oud. Ze zouden van plan zijn geweest met bomvesten of autobommen een aanslag te plegen ergens in Nederland voor het einde van dit jaar. Het is niet duidelijk wat het doelwit van de aanslag zou zijn. Er zijn geen wapens of explosieven gevonden. Wel zijn in het huis van één van de verdachten een werpbijl en een dolk gevonden. De politie begon een onderzoek naar het tweetal na informatie van de AIVD, die meldde dat de mannen een jihadistische aanslag wilden plegen. Ze zouden daarvoor een training willen volgen en gebruik willen maken van explosieven.

Bekijk hieronder beelden van de inval van de Dienst Speciale Interventies in Zoetermeer.

Meer over dit onderwerp:
ZOETERMEER DEN HAAG TERREUR AIVD KALVERWEIDE
Deel dit artikel: