Premier Rutte in HMC Westeinde om te praten met actievoerend personeel

DEN HAAG - Ziekenhuispersoneel van het Westeinde ziekenhuis in Den Haag heeft een ontmoeting gehad met premier Mark Rutte. Het actiecomité dat afgelopen week samen met duizenden andere zorgmedewerkers het werk neerlegde voor een betere cao, sprak een uur lang met Rutte. 'Ik wilde van de mensen hier horen hoe het zit met de werkdruk en het gebrek aan nieuw personeel', zegt Rutte tegen Omroep West.
Rutte kwam naar het Westeinde voor een werkbezoek, dat werd gepland na de landelijke staking van vorige week. Hij wil niet mee praten over de cao-onderhandelingen, maar zelf zien hoe het gaat in de ziekenhuizen. Rutte zegt dat hij de bemiddelaar tussen de bonden en de ziekenhuizen niets gaat influisteren.
Het personeel van het Westeinde is blij met de aandacht van de premier. 'Ik hoop dat wat hij gehoord heeft meeneemt naar het kabinet en een goed woordje voor ons doet', zegt Gaby Kuivenhoven van het actiecomité HMC.

Staking

Vorige week werd in de meeste ziekenhuizen in onze regio het werk neergelegd. De onderhandelingen over meer loon en betere arbeidstijden met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zitten sinds maart vast. Na enkele kleine acties bij individuele ziekenhuizen, gingen 20 november alleen noodzakelijk behandelingen door.
Niet eerder legden ziekenhuismedewerkers zo massaal het werk neer. Ondanks de acties, lijkt de gewenste loonsverhoging er niet in te zitten. De NVZ heeft al laten weten dat er geen geld is om aan de wensen van de actievoerders te voldoen. Minister Bruno Bruins (VVD) voor Medische Zorg heeft een verkenner aangesteld om te kijken of er toch een oplossing kan worden gevonden.