Reizigers uren vast in gestrande trein tussen Alphen en Bodegraven

© ProRail (ploegleider Johan
ALPHEN AAN DEN RIJN - Reizigers die woensdagmiddag in de trein zaten die tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven strandden, hebben meer dan dan drie uur vastgezeten. Dat zegt ProRail tegen Omroep West. Meerdere pogingen om de mensen eruit te krijgen waren niet gelukt. Zo konden bussen niet bij de trein komen, vanwege de brede sloten. En ook het wegslepen van de trein lukte niet.
De trein kwam stil te staan nadat de stroomafnemer het begaf. Dat is de metalen constructie tussen de trein en de bovenleiding. Na ongeveer 3,5 uur is de trein naar Alphen aan den Rijn gesleept, waar de naar schatting 200 passagiers de trein konden verlaten.
De kapotte trein is naar station Alphen aan den Rijn gesleept
De kapotte trein is naar station Alphen aan den Rijn gesleept © Wesley Hoek
Tussen Gouda en Utrecht kwam woensdagmiddag bij Woerden ook een trein stil te staan vanwege een kapotte stroomafnemer. 'Reizigers in die trein zijn er na ruim anderhalf uur uitgehaald', zegt de ProRail-woordvoerder. Daar rijden nog tot zeker 18.00 uur geen Intercity's.

'Niet ploeteren'

Volgens ProRail is het niet veilig om reizigers in dergelijke situaties zelf de trein uit te laten stappen en langs het spoor naar het dichtstbijzijnde station te laten lopen. 'In dit geval is het pad naast het spoor drassig. Maar een nog veel groter risico is de bovenleiding. Die is kapot en daar staat nog hoogspanning op. Dan laten we mensen dus niet in de modder langs het spoor ploeteren.'
ProRail gaat nu de bovenleiding op het traject inspecteren. De problemen gaan in ieder geval tot ver in de avond duren. Maar volgens de woordvoerder is niet uitgesloten dat dat nog langer kan gaan duren.