OM eist tien jaar cel tegen man voor dood echtgenote in Maasland

MAASLAND - Het Openbaar Ministerie (OM) eist tien jaar cel tegen Maurice R. uit Maasland. R. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van zijn vrouw Judith. Zij viel in juni 2017 van de zoldertrap in het huis waar het stel woonde. Het OM denkt dat R. zijn partner die avond of nacht op haar hoofd heeft geslagen, en dat ze daardoor is overleden.

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat er genoeg bewijs is voor een veroordeling. Volgens de officier van justitie is het slachtoffer overleden door hersenletsel dat is ontstaan door geweld op het hoofd. Een deel van het letsel aan het hoofd is volgens deskundigen namelijk niet te verklaren door een val van de trap.

Op de fatale avond in juni 2017 hadden R. en Judith allebei te veel gedronken. 'In beschonken toestand tegen een trapleuning botsen met je hoofd levert geen schedelbreuk op en dat doe je ook niet drie keer, dus dat scenario is niet aannemelijk', zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank over het hoofdletsel van Judith. 'Alle letsels moeten in samenhang worden gezien. Een val van de trap is niet uit te sluiten, maar geweld op het hoofd is aannemelijker.'

Onbetrouwbare verklaring

Het Openbaar Ministerie vindt bovendien de verklaring van R. over wat er allemaal is gebeurd onbetrouwbaar, omdat hij zichzelf tegen zou spreken en over zaken zou liegen. 'Zo wil de verdachte ons laten geloven dat hij de hele avond heeft geslapen, maar dat is ongeloofwaardig', aldus de officier van justitie. Ook heeft R. verklaard dat zijn vrouw bloedverdunners gebruikte, terwijl dat niet zo was.

Volgens het OM heeft R. bovendien een motief: de relatie was niet goed meer, er was regelmatig sprake van huiselijk geweld en er waren geldpoblemen.

'Lange gevangenisstraf op z'n plaats'

De officier van justitie gaat uit van doodslag en eist daarom tien jaar gevangenisstraf. 'De verdachte blijft ontkennen en dat weegt zwaar. Het slachtoffer was lief en zorgzaam. Een lange gevangenisstraf is op z'n plaats.'

De advocaat van R. gaat tegen deze eis in en vindt dat zijn cliënt vrijgesproken moet worden. 'Er zijn steeds drie mogelijkheden voor het overlijden van het slachtoffer en het OM kiest niet voor de meest voor de hand liggende, namelijk een tragisch ongeluk', aldus advocaat Eckhardt. Hij vindt dat justitie een sfeer creëert rond zijn cliënt. 'Maar dat heeft geen juridische waarde. Het bewijs is ontoereikend.' Eckhardt hoopt dan ook op vrijspraak. De uitspraak is op 12 december.

Meer over dit onderwerp:
MAASLAND RECHTSZAAK OPENBAAR MINISTERIE
Deel dit artikel: