Haagse Theresiakerk (voorlopig) gered van de sloop

Theresiakerk
Theresiakerk © Omroep West
DEN HAAG - De Theresiakerk aan de Apeldoornselaan in Den Haag gaat nog niet tegen de vlakte. De Haagse gemeenteraad stemde donderdag unaniem in met een voorstel dat bewoners de kans geeft om met nieuwe plannen te komen.
De kerk staat al jaren leeg. Daarom verkocht parochie Maria Sterre der Zee het gebouw aan projectontwikkelaar Karel Vastgoed BV. Het geld van de verkoop moet ervoor zorgen dat de parochie andere kerken open kan houden. De projectontwikkelaar wilde de kerk te slopen en er woningen en een supermarkt bouwen.
Dat plan stuitte op veel verzet van omwonenden. Zij wilden het karakteristieke gebouw behouden en kwamen daarom zelf met een plan dat de raadsleden wist te overtuigen. 'We zijn blij dat bewoners de kans hebben gegrepen en met een goed plan zijn gekomen om de Theresiakerk te behouden', aldus Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Maatschappelijke functie

De omwonenden zijn opgelucht, vertelt Angela Roothaan, voorzitter van de Stichting Theresia-Rustenburg-Oostbroek. Deze stichting zette zich in voor het behoud van de Theresiakerk. 'We zijn tevreden dat waar wij zo hard voor hebben gewerkt tot resultaat heeft geleid en dat de hele gemeenteraad achter ons staat', aldus Roothaan.
De bewonersorganisatie wil onder meer dat er woningen in de kerk komen, maar ook dat het pand een maatschappelijke functie houdt. Omdat de gemeente geen rol speelt in de financiering, zijn twee ontwikkelaars bereid gevonden die een plan hebben gemaakt. 'Er zal de komende weken al onderhandeld en overlegd worden.' Mochten deze plannen niet doorgaan, bestaat er een kans dat het gebedshuis alsnog met de grond gelijk wordt gemaakt.

Parochie

Tijdens een commissievergadering vorige week bleek al dat de raad de plannen van de bewoners steunde. De parochie liet toen weten daar niet blij mee te zijn, omdat ze het geld van de verkoop hard nodig hebben.
'Het is zeer teleurstellend', zegt Henk van Ruijven van de parochie vrijdag tegen Omroep West. 'Het lijkt wel of bewoners een kerk heilig verklaren als gelovigen een kerk verlaten. Dat vind ik wrang, maar we hebben ermee te dealen. Ik weet nog niet hoe nu verder, daar gaan we binnenkort over praten.'