Docent Universiteit Leiden manipuleerde onderzoeksgegevens

Bloedbuisjes
Bloedbuisjes © PXhere
LEIDEN - Een voormalig universitair docent van de Universiteit Leiden heeft bloed laten afnemen bij proefpersonen zonder de toestemming die hiervoor nodig is. Ook manipuleerde ze onderzoeksgegevens, zo maakte de universiteit vrijdag bekend. Ze heeft daarmee de wetenschappelijke integriteit geschonden.
De docent diende subsidieaanvragen in met gemanipuleerde onderzoeksgegevens. Ook nam ze in een onderzoek auteurs op die helemaal geen bijdrage hadden geleverd.
'Vastgesteld is dat de betrokken onderzoeker in het wetenschappelijk werk ook herhaaldelijk onderzoeksresultaten selectief heeft weggelaten (datamanipulatie) en dit niet heeft gemeld of beargumenteerd', aldus de Universiteit Leiden.

Artikelen ingetrokken

Twee gepubliceerde wetenschappelijke artikelen van de onderzoeker worden ingetrokken. Ook stelt de universiteit een commissie samen om te kijken of de medewerker met nog meer onderzoeken heeft gesjoemeld.
Een woordvoerster van de universiteit wil om privacyredenen niets zeggen over de identiteit van de voormalige docent. Volgens haar is de medewerker voor de zomer zelf uit dienst getreden.