Duindorp vreest voor onrustig nieuwjaar zonder vuurstapel

Een kerstboom wordt op een vuurstapel gegooid
Een kerstboom wordt op een vuurstapel gegooid © ANP
DEN HAAG - Duindorp is verdeeld over het niet laten doorgaan van het vreugdevuur, zo leert een rondgang door de wijk. Sommige inwoners zijn blij dat de vuurstapel er dit jaar niet is vanwege het gevaar dat het met zich meebrengt. Anderen zijn bang dat het onrustig wordt in de wijk, omdat bouwers zich nu niet met de jaarlijkse vuurstapel kunnen bezighouden.
Zowel voor- als tegenstanders van de brandstapel denken dat eenzelfde scenario gaat afspelen als eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Toen had vrijwel elke straat zijn eigen vreugdevuur. Bewoners gingen kerstbomen 'rausen' en maakten daar hoge stapels van. De wedstrijden om wie de hoogste stapel kon maken, leidden vaak tot rellen. De vuurstapels op het strand werden bedacht om dit tegen te gaan. Dit zodat de bewoners van de wijk iets omhanden hadden rond oud en nieuw.
Een van de plekken waarvan de bewoners vrezen dat het er onrustig kan worden, is de leegstaande kerk aan de Tesselsestraat. Vrijdag waren er werkzaamheden rond het vervallen gebouw. Er lag veel puin en wildgroei om het gebedshuis. Dat is opgeschoond. Met betonplaten werd de grond rondom de kerk afgedekt. Bewoners vermoeden dat dit gebeurt om te voorkomen dat de kerk met oud en nieuw wordt gebruikt als een van de nieuwe brandlocaties. Er zijn namelijk ook geluiden dat er al plannen worden gemaakt om brandjes te stichten op verschillende plekken in de wijk.

Chanteren

De organisatie van het vreugdevuur in Duindorp heeft de stekker eruit getrokken omdat ze denken dat er niet kan worden voldaan aan de eisen van de gemeente. In een statement van de organisatie op Facebook is te lezen dat het 'een klap voor vele honderden of misschien wel duizenden mensen die ons vreugdevuur een warm hart toedragen.'
De Haagse burgemeester Remkes zei niet bang te zijn voor het terugkeren van die oude situatie. 'Daar mag de overheid zich nooit door laten chanteren. Dat is tenminste de attitude van deze burgemeester. En ik hoop ook dat de raad zich daar niet door laat leiden.'