ME ingezet bij onrustige avond in Duindorp: 13 mensen aangehouden

De ME in Duindorp
De ME in Duindorp © Regio 15
DEN HAAG - Voor de tweede avond op rij was het zondag onrustig in de Haagse wijk Duindorp. Er werd onder andere een bushalte vernield en er werden containers, bankjes, een boom en afvalbakken in brand gestoken. Uiteindelijk is de ME rond 23.00 uur in actie gekomen om de rust te laten terugkeren. Er werden dertien mensen aangehouden. In de loop van de nacht zijn ze vrijgelaten.
'Inmiddels zijn ze ook alle dertien weer heengezonden', zegt een woordvoerder van de politie. 'Binnenkort mogen ze zich verantwoorden voor hun daden. Ze zijn opgepakt voor openlijk geweld, vernieling en baldadigheid.'
Vernielingen en brandjes: onrustige nacht in Duindorp
De politie zegt dat het 'rommelde' in de wijk, maar dat de situatie niet alarmerend was. 'Wel hebben de bewoners van de wijk barricades in de vorm van bouwhekken en een scooter opgeworpen', zegt een woordvoerder van de politie.

Snackwagen in de fik

Rond 15.45 uur begon de onrust met containerbrandjes op het Tesselseplein. In de loop van de avond werden er steeds meer brandjes gesticht. De onrust duurde tot ongeveer 01.00 uur 's nachts. Wel kwam er om 02.30 uur nog een melding binnen over een rijdende snackwagen die in brand stond.
Snackcar Melissa in Duindorp ging in vlammen op
Snackcar Melissa in Duindorp ging in vlammen op © ANP
De politie was in de nacht van zaterdag op zondag ook al druk met verschillende brandjes in de wijk. Een container, een dixie en drie pallets werden in brand gestoken. Daarnaast werd er een bouwkeet op de Houtrustweg omgegooid.

Dertig tot veertig mensen

Volgens de politie werd de onrust zaterdag veroorzaakt door een groep van dertig tot veertig mensen, zowel kinderen als volwassenen. Vrijdag werden een cameraman en verslaggever van Omroep West in Duindorp uitgescholden en bekogeld met eieren.
De organisatie van het vreugdevuur in Duindorp trok vrijdag de stekker uit de organisatie. De mensen achter de vuurstapel in de wijk geloven niet dat haar voorstel nog kan voldoen aan de eisen die de gemeente stelt naar aanleiding van de vonkenregen van afgelopen jaar en heeft daarom de stekker eruit getrokken. Bewoners vreesden al dat door het niet doorgaan van het vreugdevuur het onrustig zou worden in de wijk.

'Stop met slopen van de wijk'

Politicus Richard de Mos van Hart voor Den Haag roept de relschoppers in Duindorp op te stoppen. 'Het slopen van je eigen wijk is een absolute no-go. Buiten de vernielingen geven de relschoppende jongeren de overige bewoners van Duindorp een zeer onveilig gevoel.'
'Regel alsnog die vreugdevuren', zegt de Mos tegen burgemeester Johan Remkes 'Die vuren zijn ontstaan om volstrekt losgeslagen rellen in de wijken te voorkomen. Door het afblazen van de vuren op Scheveningen, in Duindorp, Laak en Escamp moeten we vrezen voor een onrustige jaarwisseling met veel schades en inzet van de politie.'