Dag van de waarheid voor Haagse vreugdevuren

Opbouw vreugdevuur Scheveningen
Opbouw vreugdevuur Scheveningen © Jorinda Teeuwen
DEN HAAG - Scheveningen en Duindorp horen dinsdag of ze ook de komende jaarwisseling een vreugdevuur mogen bouwen. Ze hebben daar voor het eerst een vergunning voor moeten aanvragen. Het stadsbestuur van Den Haag maakt dinsdag bekend of die vergunningen worden toegewezen.
UPDATE: De gemeente geeft geen toestemming voor de vreugdevuren
Scheveningen heeft nog een sprankje hoop. Ook komt er een besluit over de vergunningaanvraag van Duindorp, al heeft de organisatie al de handdoek in de ring gegooid.
De vergunningen zijn nodig, omdat het afgelopen jaar misging bij de vreugdevuren. De stapels werden veel hoger dan afgesproken met de gemeente, die niet genoeg deed om de regels te handhaven. Smeulend hout kwam neer in Scheveningen en richtte daar veel schade aan.

Aansprakelijkheidsverzekering

De bouwers moeten nu onder meer een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dat was vorige week nog niet gelukt. Brandweer en politie waren kritisch over de voorgestelde maatregelen voor de veiligheid van de bezoekers.
Vorige week besloot de organisatie om het vreugdevuur in Duindorp niet door te laten gaan. Sindsdien is het onrustig in de Haagse wijk. Er werd maandagavond onder meer met vuurwerk naar agenten gegooid en afvalcontainers werden in brand gestoken. De politie sloot een deel van de wijk af. Twaalf mensen zijn aangehouden. Ook op zondag werden dertien mensen opgepakt.