Deze jaarwisseling geen vreugdevuren in Den Haag

Vreugdevuren Den Haag in 2016
Vreugdevuren Den Haag in 2016 © ANP
DEN HAAG - Ook op Scheveningen is deze jaarwisseling geen vreugdevuur. Dat schrijft waarnemend burgemeester Johan Remkes aan de gemeenteraad. Ondanks dat er door de organisatoren 'hard gewerkt is om aan de nieuwe, gestelde eisen te voldoen', blijkt dat dit op meerdere onderdelen niet het geval is', aldus Remkes. Vorige week werd al bekend dat Duindorp dit jaar geen vreugdevuur zou organiseren.
'Ondanks onze bloed, zweet en tranen van de afgelopen tijd is onze vergunningaanvraag afgewezen door de gemeente Den Haag. De eisen die gesteld zijn vanuit de gemeente hebben het in onze ogen onmogelijk gemaakt om aan alle voorwaarden te voldoen', schrijft de organisatie Vreugdevuur Scheveningen op Facebook. 'Het niet doorgaan van het vreugdevuur is voor veel mensen een groot gemis. Iets wat is uitgegroeid tot een groot nieuwjaarsevenement met een grote saamhorigheid onder de bewoners van Scheveningen is dit jaar voor ons gevoel afgepakt.' Scheveningen gaat geen vervangende activiteit organiseren.
'Het vreugdevuur was een manier van leven wat voor veel mensen de belangrijkste periode was in het jaar. Bij deze hopen wij dat onze achterban een plekje kan vinden voor dit grote gemis en dat zij alsnog kunnen genieten van de feestdagen', schrijft de organisatie. 'Wij blijven echter strijdbaar om volgend jaar wel een vergunning te verkrijgen voor deze unieke en mooie traditie, waardoor wij editie 2020-2021 kunnen realiseren met ons geliefde vreugdevuur!'

Ultieme poging

Vorige week werd al duidelijk dat het doorgaan van de vreugdevuren in Duindorp en op Scheveningen zeer onwaarschijnlijk was. De bouwers voldeden niet aan de eisen die door de gemeente waren gesteld. Na een debat, vorige week donderdag in de gemeenteraad, maakten de Duindorpers bekend toen geen vuur meer te willen organiseren.
Uit de brief van Remkes van dinsdag blijkt dat de bouwers van Duindorp toch ook nog een ultieme poging hebben gedaan om hun vuur door te laten gaan. Zondag lieten ze aan de waarnemend burgemeester weten 'uit emotie te hebben gehandeld en de intrekking ongedaan te willen maken'.

Niet verantwoordelijk

De organisatoren van beide vreugdevuren kregen uiteindelijk nog tot gisteren de tijd om alle benodigde informatie bij de gemeente in te leveren. Beide stichtingen dienden zondag per mail een offerte voor een bedrijvenaansprakelijkheidsverzekering in. Ook stelden de bouwers dat ze een besloten feest wilden organiseren voor 2500 mensen en dat zij zich niet verantwoordelijk voelden voor de bezoekers buiten het evenemententerrein.
Maar volgens Remkes bleef het daarbij. 'Buiten de bovengenoemde offerte zijn door beide organisatoren geen aanvullende documenten of bescheiden aangeleverd die bij de definitieve beoordeling kunnen worden betrokken', aldus de waarnemend burgemeester. 'Kort gezegd hebben de organisatoren niet van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de benodigde stukken te complementeren en op delen te verbeteren. De zorgen, zoals die eerder door de hulpdiensten zijn beschreven, zijn daardoor niet weggenomen. Dat betekent dat de hulpdiensten geen positief advies hebben kunnen uitbrengen.'

Hoge eisen

De gemeente Den Haag stelde dit jaar hoge eisen aan de bouwers van de vreugdevuren. Dat gebeurde nadat het vuur op Scheveningen afgelopen jaarwisseling uit de hand liep. Een vonkenregen daalde neer op de boulevard en de badplaats. Dit vliegvuur zorgde voor diverse branden en veroorzaakte veel onrust bij publiek en omwonenden. Uiteindelijk bleven de gevolgen beperkt tot enkele lichtgewonden en forse materiële schade. Wel vroeg toenmalig burgemeester Pauline Krikke de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) uit te zoeken hoe het zover had kunnen komen.
De OvV concludeerde begin oktober dat veel mis was gegaan. Zo hielden de bouwers zich niet aan de gemaakte afspraken: zowel de afgesproken hoogte als de omvang van de stapel werden flink overschreden. Ook het gebruik van vaten diesel en andere brandversnellende middelen was tegen de afspraken. De gemeente was op de hoogte van de overtredingen, maar trad hiertegen niet op.

Andere aanpak

Daarom, aldus de OvV, moest er een 'fundamenteel andere aanpak' komen. De gemeente zou niet lager in convenanten de afspraken met de bouwers moeten vastleggen. Voortaan zouden ze officieel een vergunning moeten aanvragen. Zo kunnen ook 'heldere voorschriften' worden gegeven en ontstaat voor omwonenden de mogelijkheid officieel bezwaar aantekenen.
Dat rapport leidde op 6 oktober tot het aftreden van Krikke. 'Het debat over mijn toekomst, zit het debat over de toekomst van Den Haag in de weg', aldus de burgemeester. Zij werd nog geen week later tijdelijk opgevolgd door oud-minister en voormalig commissaris van de koning in Noord-Holland Johan Remkes.

Niet doorgaan

De afgelopen weken werd al duidelijk dat het voor de bouwers zeer moeilijk zou worden om aan al die voorschriften te voldoen. In een brief aan de gemeenteraad maakte de waarnemend burgemeester vorige week dinsdag al duidelijk dat de vuren 'hoogstwaarschijnlijk' niet zouden doorgaan.
Daarvoor gaf hij een aantal redenen. Zo concludeerde hij dat de bouwers 'geen aantoonbare professionele organisatie' vormen. Verder was er door hen nog geen evenementenaansprakelijkheidsvergunning afgesloten. Bovendien voldeden de ingediende aanvragen niet aan de eisen die door de hulpdiensten worden gesteld. Ook een veel 'kritische' bezwaren van belanghebbenden vormden toen nog een hobbel en deden zich problemen voor bij het aanvragen van ontheffingen op het gebied van milieubeheer en natuurbescherming.

Ultieme poging

Een aantal partijen in de gemeenteraad hield donderdag tijdens een debat nog een ultieme poging om de vuren te redden. Maar Remkes zei daar dat hij niet van plan was om de eisen te versoepelen. 'Ook hier in Den Haag geldt de landelijke wetgeving. Wij zijn hier niet de vrije republiek Den Haag', aldus de waarnemend burgemeester toen.
Hoewel de bouwers toen nog een paar dagen hadden om hun plannen aan te passen en uit te breiden, besloten die van Duindorp in de nacht van donderdag op vrijdag het vuur niet door te laten gaan. 'Een klap voor vele honderden of misschien wel duizenden mensen die ons vreugdevuur een warm hart toedragen', schreven zij in een verklaring. De dagen daarna werd het zeer onrustig in de wijk, ondanks hun besluit van zondag om toch door te willen gaan.

Constructief

Die van Scheveningen hadden toen nog hoop dat hun vuur er wel zou komen. 'We zijn positief gestemd dat wij aan alle voorwaarden voldoen die de gemeente stelt, zodat ze ons de vergunning kunnen verstrekken', stelden ze vrijdag. 'Wij hebben ons constructief opgesteld om samen te werken met de gemeente, zodat we er gezamenlijk een positief nieuwjaarsevenement van kunnen maken.'
Remkes schrijft aan de gemeenteraad dat hij meevoelt met de organisatoren van de vreugdevuren. 'Vanzelfsprekend begrijpen wij dat, na de ontstane praktijk waarin de afgelopen jaren vreugdevuren plaatsvonden, de teleurstelling bij de organisatoren, de bouwers en andere betrokkenen groot is. Ook begrijpt het college dat het voor de organisatoren lastig was om alle stappen binnen de procedure volledig te doorlopen. De gemeente heeft getracht hen hierin te ondersteunen, bijvoorbeeld door hen, zonder dat de wettelijke termijnen hiermee in het geding kwamen, langer de tijd te geven om stukken te complementeren.'

Festiviteiten

De gemeente wil wel weer meehelpen om ervoor te zorgen dat er in de jaarwisseling van 2020/2021 weer vreugdevuren kunnen zijn. En hoopt ook dat er dit jaar toch nog wel iets gaat gebeuren om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. 'Hoewel het organiseren van andere festiviteiten primair bij de lokale gemeenschappen ligt, kan de gemeente waar nodig ondersteunen.'