Nog 18 aanhoudingen in onderzoek naar sextortion in Delft

DELFT - In een groot onderzoek naar sextortion in Delft en omgeving heeft de politie achttien verdachten aangehouden. De afgelopen maanden werden al dertig mannen gearresteerd. Sextortion is een combinatie van 'sex' en 'extortion', de Engelse vertaling voor afpersing. Afpersers willen vaak geld of seksueel getinte beelden van mensen die al eerder dit soort foto's of video's hadden gedeeld.

Volgens de politie hebben al vijftig slachtoffers aangifte gedaan. In het onderzoek werden twee maanden geleden vijf hoofdverdachten uit Delft en 's-Gravenzande aangehouden. Vier van hen zitten nog steeds vast. De andere 25 aangehouden verdachten, zogenoemde 'money mules', zouden hun bankrekening beschikbaar hebben gesteld aan de hoofdverdachten. Zij worden ook wel geldezels genoemd.

De mannelijke slachtoffers kwamen in contact met de verdachten via datingapps, zegt de politie. Ze dachten met vrouwen te praten. 'Nadat de contacten online goed verliepen, verstuurden de mannen na enige tijd een naaktfoto van zichzelf naar hun toekomstige date.'

Honderden tot tienduizenden euro's

Maar tot een date kwam het niet. 'Voordat de twee elkaar voor het eerst in het echt zouden ontmoeten, werden de mannen via WhatsApp benaderd door een persoon die geld van hen eiste', laat de politie weten. 'Als dit niet zou worden overgemaakt, zouden de naaktfoto's worden gedeeld met vrienden en familie. Om dit te voorkomen, maakten veel slachtoffers bedragen over.' Het zou gaan om bedragen van honderden tot tienduizenden euro's.

De politie heeft de afgelopen tijd meerdere panden doorzocht. Daarbij werd onder meer veel cash geld, sieraden, een vuurwapen, munitie, bankpassen, dure merkkleding en harddrugs gevonden. Op de telefoon van een van de verdachten werd ook kinderporno aangetroffen.

LEES OOK: Ruim dertig aanhoudingen voor afpersing met naaktfoto's

Meer over dit onderwerp:
SEXTORTION DEN HAAG POLITIE DEN HAAG
Deel dit artikel: