Leidse burgemeester organiseert gespreksavonden voor ongeruste studenten

LEIDEN - De burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, organiseert gespreksavonden om met studenten en andere inwoners te praten over de ongerustheid die er heerst in de stad na berichten over aanrandingen en verkrachtingen de afgelopen weken. Naast de burgemeester zijn ook de politie, slachtofferhulp, het Openbaar Ministerie en vertegenwoordigers van de universiteit en de hogeschool aanwezig bij de gespreksavonden.

De avonden worden georganiseerd bij twee studentenverenigingen: op maandag 16 december bij Augustinus en op donderdag 19 december bij Quintus. 'De gespreksavonden worden op verschillende studentenverenigingen gehouden, maar staan nadrukkelijk open voor iedereen die daar behoefte aan heeft', aldus gemeente Leiden. Wanneer de twee avonden vol zijn, worden er extra gespreksavonden georganiseerd. 'Het is niet de bedoeling dat dit een idee krijgt van een persconferentie of iets dergelijks, maar juist een open gesprek om waar mogelijk de onrust af te laten nemen', zegt Rosalie Klerkx, voorzitter van studentenvereniging Augustinus.

Binnen een maand vonden twee aanrandingen en een verkrachting plaats. Veel vrouwelijke studenten voelen zich niet meer veilig in de Leidse binnenstad en durven 's avonds niet meer alleen de straat op te gaan. Volgens burgemeester Lenferink valt het cijfermatig allemaal wel mee: in Leiden is het volgens hem niet onveiliger dan elders in het land. Lenferink vindt extra maatregelen dan ook niet nodig. Om de onrust weg te nemen, gaat de burgemeester nu wel in gesprek met studenten.

'Goed dat gemeente dit doet'

Studente Lindey van Weers, die op Facebook een oproep plaatste waarin ze de burgemeester opriep om meer aandacht te besteden aan de aanrandingen, vindt het goed dat de gemeente dit doet. 'Op deze manier kunnen de ongeruste studenten hun mening laten horen', zegt Van Weers. Het lost de aanrandingen op zichzelf niet op, maar het is volgens haar wel een goede actie aangezien mensen er nu over kunnen praten met de politie en de gemeente. 'Ik ben er blij mee'.

Studenten die langs willen bij een gespreksavond, kunnen zich hier aanmelden.

LEES OOK: Burgemeester Leiden: onderzoek om aangiftebereidheid na aanrandingen te verhogen

Meer over dit onderwerp:
LEIDEN AANRANDING ONRUST STUDENTEN
Deel dit artikel: