Ex-wethouder Guernaoui heeft zijn dossier in handen: 'Ik heb nu nog meer vertrouwen'

Rachid Guernaoui
Rachid Guernaoui © Omroep West
DEN HAAG - Voormalig wethouder Rachid Guernaoui heeft het dossier gekregen waarin staat waarop het Openbaar Ministerie (OM) de verdenking aan zijn adres heeft gebaseerd. De Haagse ex-wethouder van Hart voor Den Haag/Groep de Mos wordt verdacht van corruptie en trad vanwege de zaak half oktober af. Wat in het dossier staat heeft Guernaoui niet bekendgemaakt.
Guernaoui heeft altijd gezegd dat hij niets fout heeft gedaan. Het dossier sterkt hem in deze opvatting, zegt hij. 'Na bestudering van het dossier zie ik de uitkomsten met nog meer vertrouwen tegemoet dan ik al deed', reageert hij. 'Met mijn advocaat ben ik bezig met een strategie voor het vervolg. Tot die tijd geven wij geen nadere toelichting.'
Vorige maand stapte Guernaoui naar de rechter omdat hij zijn dossier wilde inzien en het OM dit weigerde. De rechter-commissaris gaf Guernaoui uiteindelijk gelijk.

Inval

Guernaoui en zijn partijgenoten Richard de Mos en Nino Davituliani worden verdacht van corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Op dinsdag 1 oktober viel de Rijksrecherche daarom de woningen en werkkamers van de politici binnen. Maar het OM heeft tot nu toe niets over de zaak naar buiten gebracht. De drie politici ontkennen de beschuldigingen.
Vanwege de zaak namen wethouders Guernaoui en De Mos ontslag en braken coalitiegenoten VVD, D66 en GroenLinks met Hart voor Den Haag/Groep de Mos. PvdA en CDA schoven in plaats van Hart voor Den Haag aan bij een nieuw college.