Oranje-handbalsters kronen zich voor het eerst tot wereldkampioen na sensationele finale

REGIO - Danick Snelder uit Pijnacker heeft met de Nederlandse handbalsters voor het eerst de wereldtitel veroverd. De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade - met Snelder als aanvoerder - greep het begeerde goud door in een zinderende finale van het WK in het Japanse Kumamoto Spanje te verslaan.

Het verschil was één doelpunt: 30-29. Topschutter Lois Abbingh verzilverde in de slotseconde een strafworp. Het behalen van de wereldtitel betekent dat Oranje zich rechtstreeks heeft geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio. In het team zit met reservedoelvrouw Rinka Duijndam uit Wateringen nog een regiogenoot.

De beginfase was voor Spanje, dat moeiteloos door de defensie van Oranje sneed en na zes minuten al met 6-2 voor stond. Mayonnade, die voor de wedstrijd al zijn vrees uitsprak voor de gevaarlijke Spaanse aanval, zag zich genoodzaakt een zeer vroege time-out te nemen.

Terugvechten

Oranje herpakte zich in de dekking en, minstens zo belangrijk, vond het Spaanse doel. Dankzij treffers van Lois Abbingh, Angela Malestein en Estavana Polman vocht de ploeg zich terug in de wedstrijd en nam het initiatief over. Bij rust was er al de voorsprong van 16-13.

In de tweede helft drong Spanje aan, maar de defensie van Oranje stond aanvankelijk als een huis. In de snelle tegenaanval bewees de onverschrokken Polman haar onschatbare waarde voor de ploeg. Mede door haar negen goals hield ze Nederland op voorsprong. Tot het laatste kwartier aanving en het ineens stokte bij Oranje. Spanje kwam terug en met nog één minuut op de klok was het 29-29.

Bloedstollend spannend

In die onwaarschijnlijk spannende laatste minuut miste topspeelster Alexandrina Cabral dé kans op de winst voor Spanje en maakte Serrador Hernandez een overtreding bij de spelhervatting die haar een rode kaart opleverde en Nederland een strafworp. Abbingh smeet de belangrijkste 7-meter in haar leven raak en schonk Oranje het historische goud.

Het was de tweede WK-finale voor het vrouwenteam. In 2015 verloor de ploeg in de finale van Noorwegen. Destijds voelde het zilver als een prachtige beloning voor de opmars naar de wereldtop.

LEES OOK: Barney stopt: hoe een Haagse postbode wereldkampioen darts werd

Deel dit artikel: