Dodelijke steekpartij Weimarstraat gevolg van 'oorlog op Facebook'

Richenol de W. | Tekening: Theresa Hartgers
Richenol de W. | Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - De dodelijke steekpartij op de Weimarstraat in Den Haag op 17 januari van dit jaar, was het gevolg van een ruzie op sociale media tussen verdachte Richenol de W. (27) en enkele vrienden. Dat is gebleken tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, maandag bij de Haagse rechtbank. Een 25-jarige Hagenaar kwam om bij de steekpartij. Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van tien jaar tegen de verdachte.
Op de avond van 17 januari kwam de verdachte met zijn moeder de 25-jarige Hagenaar en nog twee andere personen op straat tegen. Richenol de W. raakte in gevecht met de drie mannen. Tijdens de vechtpartij werd het 25-jarige slachtoffer in het hart gestoken. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar artsen konden niks meer voor hem doen.
De verdachte was lange tijd bevriend met een broer van het slachtoffer en bleef er ook weleens slapen. De twee kregen echter ruzie op sociale media en de sfeer werd steeds grimmiger. 'Het was oorlog op Facebook', verklaart Richenol de W. maandag. Ook andere vrienden en vriendinnen keerden zich tegen De W.

Aanvallende bewegingen

De Facebookruzie leidde eerst tot een fysieke confrontatie tussen enkele vrouwen en de verdachte in de McDonalds in het centrum van Den Haag. Dit gebeurde twee weken voor de fatale steekpartij. Volgens De W. verweerde hij zich bij de confrontatie op de Weimarstraat tegen de agressie van de andere mannen. 'Ik dacht, vandaag ga ik dood', vertelt hij. Hij had alleen maar het mes voor zich gehouden, toen zijn belagers op hem af stormden.
Volgens de officier van justitie zocht de verdachte zelf ook de confrontatie op de Weimarstraat. Hij zou achter een man aan zijn gegaan die hem een klap had verkocht. De andere twee mannen, waaronder de 25-jarige Hagenaar, gingen toen weer achter hem aan. De W. richtte vervolgens zijn agressie op de twee belagers en stak het slachtoffer in de borst. 'Dit waren aanvallende bewegingen', aldus de officier van justitie.

OM eist tien jaar celstraf

'De verdachte heeft het slachtoffer zijn belangrijkste recht ontnomen, het recht op leven', zegt de officier van justitie. De vader van het 25-jarige slachtoffer vertelt bij de rechtbank dat hij door de dood van zijn zoon 'niet meer van het leven kan genieten'.
Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van tien jaar tegen Richenol de W. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.