Nieuwe burgemeester van Nieuwkoop voorgedragen: jongste van Nederland

Robbert-Jan van Duijn
Robbert-Jan van Duijn © CDA Aalsmeer
NIEUWKOOP - De 32-jarige Robbert-Jan van Duijn is voorgedragen om de nieuwe burgemeester van Nieuwkoop te worden. Dat maakt de gemeente dinsdagavond bekend. Van Duijn, nu nog wethouder voor het CDA in Aalsmeer, kan daarmee de jongste burgemeester in Nederland op dit moment worden.
De huidige burgemeester, Frans Buijserd, houdt er in december mee op. Hij gaat met pensioen, maar blijft nog wel aan als waarnemer. Naar verwachting zal Van Duijn op 3 februari 2020 beëdigd worden en de ambtsketen omgehangen krijgen.
De commissaris van de Koning, Jaap Smit, en de vertrouwenscommissie - bestaande uit 6 raadsleden - hebben een aantal kandidaten geselecteerd en sollicitatiegesprekken gevoerd. De Koning moet de nieuwe burgemeester uiteindelijk benoemen, op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en na aanbeveling van de gemeenteraad. In totaal hebben 26 kandidaten gesolliciteerd voor het burgemeesterschap in Nieuwkoop. De sollicitanten - negentien mannen en zeven vrouwen - varieerden in de leeftijd van 32 tot 62 jaar.

Rode lantaarn

Met deze stap wordt Van Duijn drager van de rode lantaarn. Zo noemt het Nederlands Genootschap van Burgemeesters de jongste burgemeester van Nederland. Nu is Joyce Vermue nog de jongste. Ze werd in juli burgemeester van Zundert in Noord-Brabant en was toen 33 jaar.