Boeren weer richting huis na onaangekondigd protest bij Binnenhof

DEN HAAG - Tientallen boeren zijn dinsdagavond met hun tractors naar het Binnenhof in Den Haag gereden om daar het Binnenhof te blokkeren. Ze werden tegengehouden door de politie en de marechaussee. Volgens verslaggever Maarten Brakema zijn de boeren weer vertrokken, nu ze hun punt gemaakt hebben.
De boeren zijn uit eigen beweging vertrokken, meldt de politie. 'Wij hebben hen uit het centrum van Den Haag begeleid. Dit is ordelijk verlopen.' De boeren kwamen veelal uit gebieden rondom Den Haag. Dit zou ook de reden kunnen zijn dat ze onopgemerkt naar de Hofstad konden afreizen. Het boerenprotest was namelijk niet aangekondigd. Boeren ter plekke zeggen dat het idee voor de demonstratie in een opwelling is bedacht.
Tractoren die op de tramrails stonden, zijn daar weggestuurd, maar verder verliep de demonstratie relatief rustig. Boeren die voor het Binnenhof stonden werden door de politie op afstand gehouden.

Spoedwet

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer voor de stikstof-spoedwet, met daarin maatregelen om de bouw weer op gang te krijgen. Voor de stemming in de senaat kwam een groep boeren onverwachts naar het Binnenhof. Verschillende senatoren schrijven op Twitter dat ze het getoeter van de tractoren in de plenaire zaal van de Eerste Kamer konden horen.
De voorzitter van de senaat vroeg Eerste Kamerleden na afloop het Binnenhof te verlaten via het Mauritshuis, omdat de kant van het Buitenhof geblokkeerd was wegens demonstrerende boeren.

Extreem drukke ochtendspits

Woensdag zijn boeren van plan om bij ruim veertig distributiecentra voor supermarkten in Nederland te gaan protesteren. Het protest van dinsdagavond moet daar niks aan veranderen. Boerenactiegroep Farmers Defence Force verwacht bij elk distributiecentrum ongeveer 200 tot 1500 betogers, zo schrijft de groep in een brief aan de gemeenten. De rechtbank heeft boeren verboden om de distributiecentra plat te leggen, maar ze mogen er wel actievoeren. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spande een kort geding aan om dit te voorkomen.
De ANWB verwacht een extreem drukke ochtendspits woensdag door de acties van bouwers en boeren. Bouwers hebben zich bij de aangekondigde demonstraties aangemeld. 'Niet alleen op snelwegen maar vooral op het onderliggend wegennet zal het verkeer flink worden gehinderd door aanwezigheid van tractoren en ander langzaam rijdend verkeer', laat de ANWB weten.