Haagse wethouders weer aan de slag

De Haagse (kandidaat-)wethouders bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord in 2019.
De Haagse (kandidaat-)wethouders bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord in 2019. © Omroep West
DEN HAAG - De wethoudersploeg in Den Haag is na vandaag weer compleet. Donderdagmiddag worden de nieuwe wethouders Martijn Balster (PvdA) en Hilbert Bredemeijer (CDA) geïnstalleerd tijdens een raadsvergadering. Ook debatteert de gemeenteraad over het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord van VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA.
Op 2 oktober van dit jaar spatte de coalitie in Den Haag uiteen. Een dag eerder viel de Rijksrecherche binnen in de woningen en werkkamers van de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui en raadslid Nino Davituliani, alle drie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De drie worden verdacht van corruptie. Ze ontkennen iets fout te hebben gedaan maar na een motie van wantrouwen namen De Mos en Guernaoui ontslag.
Vanwege de corruptiezaak wilden de coalitiegenoten VVD, D66 en GroenLinks niet meer verder met de grootste partij in Den Haag en zegden ze het vertrouwen op. CDA en PvdA sloten zich vervolgens aan bij de 'oude coalitie'. Na een paar weken onderhandelen was er een nieuw coalitieakkoord: 'Samen voor de stad'.

Rumoer

CDA en PvdA leveren allebei één wethouder. Beide kandidaten zijn niet zonder rumoer aangetreden. Het CDA leverde achter de schermen een strijd over de wethouderskandidaat. Daniëlle Koster, CDA-fractievoorzitter en onderhandelaar voor het nieuwe coalitieakkoord, wilde graag wethouder worden. Maar het partijbestuur schoof Hilbert Bredemeijer naar voren. Koster verloor de strijd en stapte een dag na de presentatie van het akkoord uit de Haagse gemeenteraad.
Martijn Balster is de kandidaat voor de PvdA. Maar volgens de PVV en Hart voor Den Haag/Groep de Mos zou hij geen wethouder mogen worden vanwege een integriteitskwestie. Omroep West publiceerde namelijk in oktober een artikel waarin stond dat Ronald Plasterk en Martin van Rijn, twee PvdA-kopstukken, het aflegden tegen Pauline Krikke. Volgens de partijen zou Balster mogelijk gelekt hebben uit de vertrouwenscommissie waarin hij zat.

'Fopcoalitie'

Maar uit onderzoek van een integriteitscommissie die door burgemeester Johan Remkes is ingesteld, is er geen belemmering voor Balster om wethouder te worden. Ook de andere wethouders zijn integer bevonden door de commissie.
Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft laten weten de benoeming van de wethouders en het debat over het coalitieakkoord te boycotten. De partij vindt het een gotspe dat de coalitie de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 negeert en de grootste partij van de stad buitenspel zet. Hart voor Den Haag praat van een fopcoalitie.

Deze wethouders gaan het de komende tijd voor Den Haag doen:

  • Boudewijn Revis (VVD, Financiën en Stadsontwikkeling);
  • Kavita Parbhudayal (VVD, Zorg, Jeugd en Volksgezondheid);
  • Saskia Bruines (D66, Economie, Internationaal en Dienstverlening)
  • Robert van Asten (D66, Mobiliteit en Cultuur)
  • Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, Duurzaamheid en Energietransitie)
  • Bert van Alphen (GroenLinks, Sociale Zaken en Werk)
  • Hilbert Bredemeijer (CDA, Onderwijs, Sport en Buitenruimte)
  • Martijn Balster (PvdA, Wonen, Wijken en Welzijn)