Vanaf april reclamefolders alleen in Haagse brievenbussen met ja/ja-sticker

Brievenbus met NEE-NEE-stickers
Brievenbus met NEE-NEE-stickers © Flickr.com, Martijn van Exel
DEN HAAG - Vanaf april 2020 krijgen inwoners van de gemeente Den Haag alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk in de brievenbus als ze met een ja/ja-sticker aangeven dat ze dit willen.
'Ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt lang niet altijd gelezen en belandt vaak bij het oud papier of in het restafval', legt een woordvoerster van de gemeente uit. Met deze maatregel wil Den Haag papierverspilling tegengaan.
Als adverteerders en verspreiders van ongeadresseerd reclamedrukwerk zich niets aantrekken van de sticker, kan de gemeente hen een last onder dwangsom opleggen. 'Als het betreffende bedrijf opnieuw in overtreding gaat, moet deze de gemeente 500 euro per verkeerd bezorgde folder betalen', laat de woordvoerster weten. 'De handhaving richt zich in eerste instantie op bedrijven waar de meeste meldingen over zijn ontvangen.'

Halvering

'Deze maatregel zorgt voor een besparing van ruim dertig kilo per jaar per huishouden', vertelt verantwoordelijk wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie). 'Bewoners die de folders wel graag ontvangen, kunnen dat makkelijk aangeven met een sticker.'
Met het nieuwe systeem blijven mensen die geen sticker hebben geplakt wel huis-aan-huisbladen ontvangen, mede omdat daar berichten van lokale instanties in staan. Wie ook deze bladen niet wil ontvangen, kan net als nu de brievenbus voorzien van een nee/nee-sticker. Ook de huidige nee/ja-sticker blijft gewoon geldig, laat de gemeente weten.

Succesvol

De maatregel blijkt in andere steden, waaronder Amsterdam, erg succesvol. Daar wordt de sticker sinds 2018 gebruikt. Door de ja/ja-sticker is het aantal Amsterdammers dat ongewenste reclame op de mat vindt, in één jaar tijd gehalveerd. Bij huishoudens waar geen reclamedrukwerk meer wordt bezorgd, betekent dit een jaarlijkse besparing van 33 kilo papier per huishouden.
Bewoners worden nadat de gemeenteraad in januari definitief over de invoering van de sticker heeft besloten, geïnformeerd hoe zij de nieuwe sticker kunnen aanvragen.

Wat betekent welke sticker?

Re­cla­me­druk­werk en huis-aan-huis­bla­den
Géén stic­ker of nee/ja-stic­ker: geen re­cla­me­druk­werk, wel huis-aan-huis­bla­den
Nee/nee-stic­ker: geen re­cla­me­druk­werk en geen huis-aan-huis­bla­den