Rotterdamsebaan gaat een half jaar later open

De Rotterdamsebaan
De Rotterdamsebaan © Frank Janssen
DEN HAAG - De Rotterdamsebaan gaat niet in juli, maar waarschijnlijk pas half december volgend jaar open. Het extra half jaar is nodig om verkeers- en tunneltechnische installaties te monteren en te testen. Dat meldt de gemeente Den Haag donderdag. De weg moet de A4/A13 bij knooppunt Ypenburg verbinden met het centrum van Den Haag.
In maart werd duidelijk dat de planning voor de aanleg onder druk kwam te staan, staat in een brief van de gemeente. Begin november werd de conclusie getrokken dat de geplande openingsdatum van 1 juli niet gehaald kon worden. De vertraging kost zo'n 1,5 miljoen euro extra per maand. De kosten zijn voor rekening van de Combinatie Rotterdamsebaan, de aannemerscombinatie die de weg aanlegt.
De extra tijd is nodig om meer dan 50 installaties aan te leggen en te testen. Het gaat om verkeerslichten, slagbomen en matrixborden. In de Victory Boogie Woogietunnel gaat het om de ventilatie, verlichting, detectie en de omroepinstallatie. Het ontwerp van het energiesysteem en het computernetwerk in de tunnel moest tijdens de bouw worden aangepast.

Faillissementen van onderaannemers en leveranciers

De aannemerscombinatie kreeg tijdens de bouw te maken met faillissementen en dreigende faillissementen van onderaannemers en leveranciers, staat in de brief van de gemeente. 'Ook is er sprake van een groot tekort aan gespecialiseerd personeel. Dit komt met name tot uiting bij complexe geïntegreerde projecten waarbij er sprake is van uiteenlopende disciplines. Hierdoor kan het werk dat voorhanden is niet in het tempo uitgevoerd worden dat voorzien was. Dit heeft als gevolg dat de planning van projecten onder druk komt te staan.'
Andere onderdelen van het project zijn wel volgens planning gebouwd. Het boren van de 1,6 kilometer lange Victory Boogie Woogietunnel en de aanleg van het kruispunt bij knooppunt Ypenburg waren op tijd klaar. De herinrichting van de Laan van Hoornwijck, de aanleg van het Molenvlietpark en de herinrichting van de wegen in de Binckhorst zijn in het voorjaar van 2020 klaar.