Martijn Balster en Hilbert Bredemeijer beëdigd als wethouders Den Haag

De nieuwe wethouders worden geïnstalleerd
De nieuwe wethouders worden geïnstalleerd © Omroep West
DEN HAAG - Martijn Balster (PvdA) en Hilbert Bredemeijer (CDA) zijn donderdagavond tijdens een raadsvergadering beëdigd als wethouder van Den Haag. 'Een heel eervol moment', noemde Balster het. Bredemeijer wil zich inzetten om 'het vertrouwen in de politiek te herstellen', zei hij op Radio West.
Op 2 oktober van dit jaar spatte de coalitie in Den Haag uiteen. Een dag eerder viel de Rijksrecherche binnen in de woningen en werkkamers van de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui en raadslid Nino Davituliani, alle drie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De drie worden verdacht van corruptie. Ze ontkennen iets fout te hebben gedaan, maar na een motie van wantrouwen namen De Mos en Guernaoui ontslag.
Vanwege de corruptiezaak wilden de coalitiegenoten VVD, D66 en GroenLinks niet meer verder met de grootste partij in Den Haag en zegden ze het vertrouwen op. CDA en PvdA sloten zich vervolgens aan bij de 'oude coalitie'. Na een paar weken onderhandelen was er een nieuw coalitieakkoord: 'Samen voor de stad'.

Rumoer

Beide wethouders zijn niet zonder rumoer aangetreden. Het CDA leverde achter de schermen een strijd over de wethouderskandidaat. Daniëlle Koster, CDA-fractievoorzitter en onderhandelaar voor het nieuwe coalitieakkoord, wilde graag wethouder worden. Maar het partijbestuur schoof Hilbert Bredemeijer naar voren. Koster verloor de strijd en stapte een dag na de presentatie van het akkoord uit de Haagse gemeenteraad.
Volgens de PVV en Hart voor Den Haag/Groep de Mos zou Martijn Balster geen wethouder mogen worden vanwege een integriteitskwestie. Omroep West publiceerde namelijk in oktober een artikel waarin stond dat Ronald Plasterk en Martin van Rijn, twee PvdA-kopstukken, het aflegden tegen Pauline Krikke. Volgens de partijen zou Balster mogelijk gelekt hebben uit de vertrouwenscommissie waarin hij zat. Maar uit onderzoek van een integriteitscommissie die door burgemeester Johan Remkes is ingesteld, is er geen belemmering voor Balster om wethouder te worden. Ook de andere wethouders zijn integer bevonden door de commissie.

Deze wethouders gaan het de komende tijd voor Den Haag doen:

  • Boudewijn Revis (VVD, Financiën en Stadsontwikkeling);
  • Kavita Parbhudayal (VVD, Zorg, Jeugd en Volksgezondheid);
  • Saskia Bruines (D66, Economie, Internationaal en Dienstverlening)
  • Robert van Asten (D66, Mobiliteit en Cultuur)
  • Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, Duurzaamheid en Energietransitie)
  • Bert van Alphen (GroenLinks, Sociale Zaken en Werk)
  • Hilbert Bredemeijer (CDA, Onderwijs, Sport en Buitenruimte)
  • Martijn Balster (PvdA, Wonen, Wijken en Welzijn)
Het nieuwe college van Den Haag
Het nieuwe college van Den Haag © Gemeente Den Haag