Den Haag moordhoofdstad van de regio: twee moorden minder dan vorig jaar

Schietincident in de Netscherstraat in Den Haag
Schietincident in de Netscherstraat in Den Haag © regio15
DEN HAAG - Het aantal mensen dat het afgelopen jaar in onze regio door geweld om het leven is gekomen, is licht gedaald. In 2018 waren dat er zestien, dit jaar twee minder. Wat dit jaar opvalt is dat alle slachtoffers in Den Haag vielen. Dat blijkt uit cijfers die Omroep West bijhoudt. In heel Nederland is het het aantal slachtoffers van moord of doodslag sinds het begin van deze eeuw gehalveerd, volgens het CBS. Een overzicht van de moorden in deze regio:

08 januari

Rond 13.00 uur wordt in de Netscherstraat een 48-jarige Hagenaar op straat doodgeschoten. De dan 51-jarige Abdulaziz U. meldt zich een paar uur later op het politiebureau. Volgens de verdachte voelde hij zich bedreigd na een ruzie.
De politie doet onderzoek na de dodelijke schietpartij Netscherstraat
De politie doet onderzoek na de dodelijke schietpartij Netscherstraat © Regio15
18 januari
De 25-jarige Hagenaar Björn wordt doodgestoken in de Weimarstraat in Den Haag. De verdachte wordt kort daarna aangehouden in een restaurant, hij zit daar met zijn moeder. De oorzaak van de fatale steekpartij zou een ruzie zijn op Facebook.
Richenol de W. | Tekening: Theresa Hartgers
Richenol de W. | Tekening: Theresa Hartgers
19 februari
In de Mariottestraat in Den Haag wordt de 36-jarige Pawel Kwasniewski doodgestoken. Een 31-jarige Poolse vrouw werd daarna aangehouden. Volgens de advocaat van de vrouw handelde zij uit psychische overmacht omdat ze vaak mishandeld zou zijn.
04 mei
Rechtbanktekening van Thijs H. en zijn advocaat Serge Weening
Rechtbanktekening van Thijs H. en zijn advocaat Serge Weening © Felix Guerlain / ANP
08 mei
Na een melding bij de politie wordt het lichaam van de 91-jarige Corrie van Geesbergen-Slootmaker gevonden in haar huis op de Erasmusweg in Den Haag. Omdat onduidelijk is wie er achter haar dood zit looft justitie een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip. De politie houdt er rekening mee dat de dader iemand is die zich voordeed als thuiszorgmedewerker.
Corrie van Geesbergen I
Corrie van Geesbergen I © politie
22 mei
In een huis in de Frambozenstraat in Den Haag wordt het lichaam van een 37-jarige vrouw gevonden. Het slachtoffer komt uit India. Sinds de dood van de vrouw zijn haar man en kinderen spoorloos. Vermoedelijk is hij naar India gevlucht. De politie is daar op zoek naar hem.
04 augustus
Een man van 31 steekt zijn 62-jarige moeder dood in een huis in de Van Diesenstraat in Den Haag. De twee zouden ruzie hebben gekregen over het roken van wiet.

08 augustus

Op de Jacob Schorerlaan wordt een man van 38 doodgestoken. Na de fatale steekpartij wordt een 17-jarige jongen aangehouden. Volgens een getuige kwam hij op voor de vader van het slachtoffer, omdat die geslagen werd door zijn zoon.
Bij de steekpartij op de Jacob Schorerlaan in Den Haag werd een 38-jarige man neergestoken.
Bij de steekpartij op de Jacob Schorerlaan in Den Haag werd een 38-jarige man neergestoken. © Regio15

27 augustus

Bij een steekpartij in een appartementencomplex op de Uilebomen in het centrum van Den Haag overlijdt een man van 47. Daarna wordt een 24-jarige vrouw uit Rijswijk aangehouden. Twee dagen later wordt ook een man van 19 opgepakt.

17 september

Tijdens een uitvaart in een Turkse Culturele Stichting in de Paardenbergstraat in de Haagse wijk Transvaal worden twee mensen neergestoken. Een man van 36 raakt gewond. Het andere slachtoffer, een 44-jarige Hagenaar overlijdt.
17 september
De 71-jarige Nico Schoonhoven wordt op de Willem de Zwijgerlaan in Den Haag mishandeld door een groep tieners. Later wordt hij thuis onwel en overlijdt. In verband met zijn dood worden vijf jongens aangehouden. De verdachten zijn tussen de 13 en de 15 jaar, vier van hen zijn leerlingen van het Maris College.
Bloemen bij de plek waar de mishandeling plaatsvond
Bloemen bij de plek waar de mishandeling plaatsvond © Omroep West

29 september

Tijdens een avondje drinken in een huis aan de Hengelolaan in Den Haag overlijdt een Poolse man van 40. Een 33-jarige vriend van de verdachte is aangehouden.

30 september

Een familielid vindt het lichaam van een 39-jarige vrouw in haar huis aan de Hogezijde in Den Haag. Een man van 41 is aangehouden in verband met haar dood.

21 december

De 20-jarige Bilal wordt doodgestoken op de Goudriaankade in Den Haag. De talentvolle voetballer van H.V.V. Laakkwartier zou een ruzie hebben willen sussen. Na zijn dood zijn vier mannen opgepakt.
Bilal Aydin
Bilal Aydin © website H.V.V. Laakkwartier
Een overzicht van de afgelopen jaren:
2010: 17 moorden
2011: 17 moorden
2012:
17 moorden
2013: 11 moorden
2014: 11 moorden
2015: 9 moorden
2016: 7 moorden
2017: 14 moorden
2018: 16 moorden