'Krottenkoning' moet van rechter Huize Ivicke opknappen

Het achterterras van Huize Ivicke
Het achterterras van Huize Ivicke © Omroep West
WASSENAAR - 'Krottenkoning' Ronnie van de Putte krijgt van de rechter geen uitstel, en moet Huize Ivicke gaan opknappen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Van de Putte had van de gemeente Wassenaar tot vandaag de tijd gekregen om het inmiddels gekraakte stadspaleis wind- en waterdicht te maken. Die termijn probeerde hij via de rechter op te rekken. Dat verzoek is afgewezen.
De gemeente Wassenaar is al een tijd lang klaar met Ronnie van de Putte die bekend staat als 'krottenkoning' omdat hij niets doet met zijn vastgoed. Hij heeft veel bezit in Noordwijk, maar in Wassenaar heeft hij ook het markante Huize Ivicke. Dat staat al jaren leeg en is sinds zomer 2018 gekraakt. Half november besloten burgemeester en wethouders van Wassenaar dat Van de Putte binnen acht maanden moet beginnen met de restauratie, maar omdat het pand in zo'n slechte staat is moest hij binnen een maand zorgen dat er geen wind en water naar binnen kan.
Die termijn vond Van de Putte te kort en daarom stapte hij naar de rechter. Die oordeelt nu hij geen uitstel krijgt. Er zit wel een 'maar' in de uitspraak: de aannemer die hij stuurt moet toegang krijgen tot het pand om de noodmaatregelen te treffen. Krijgt de aannemer geen toegang van de krakers, dan kan Van de Putte opnieuw naar de rechter stappen om alsnog uitstel te vragen.

'Wij geven toegang'

De krakers laten in een schriftelijke verklaring weten een aannemer toegang te geven tot het pand om te werken aan de dakkapellen, de goot en het speelhuisje op het terrein. Wel willen dat dit in goed overleg gebeurt, en dat het werk minimaal een week op voorhand wordt aangekondigd.
De gemeente Wassenaar laat weten dat de gemeenteraad vrijdagavond is ingelicht. De Muntendamsche Investerings Maatschappij, één van de bedrijven van Van de Putte, heeft een voorstel gedaan om alsnog de werkzaamheden uit te voeren vanaf 6 januari. Daar hebben wij mee ingestemd, laat de gemeente weten. Als er op 6 januari niet begonnen wordt met de werkzaamheden, dan gaat de gemeente dat alsnog zelf laten doen. Ook heeft de gemeente laten weten te willen bemiddelen tussen Van de Putte en de krakers.
Ronnie van de Putte laat via zijn bedrijf NV Bever Holding weten niet te willen reageren op de uitspraak van de rechtbank.