Heibel in PVV Zuid-Holland: Statenlid splitst zich af

Beiden vooraan: fractievoorzitter Henk de Vree (midden) en Bart Privé (met strik)
Beiden vooraan: fractievoorzitter Henk de Vree (midden) en Bart Privé (met strik) © PVV Zuid-Holland
DEN HAAG - Het Zuid-Hollandse PVV-Statenlid Bart Privé heeft genoeg van het leiderschap van fractievoorzitter Henk de Vree. Privé is per direct uit de PVV-fractie getreden en zal als onafhankelijk Statenlid verdergaan.
In interne mails van de PVV die in handen zijn van Omroep West, schrijft Privé op 15 december dat 'al langere tijd er bij mij onbehagen groeide over de manier waarop Henk de Vree de Statenfractie van de PVV Zuid-Holland meent te moeten leiden'.
'Diverse gesprekken hierover met hem, in een nabij verleden en wat langer geleden, hebben niet mogen leiden tot een verandering, laat staan een verbetering. Ik kan daar moeilijk mee leven', aldus Privé.

'Diverse incidenten'

Volgens Privé liggen 'diverse incidenten' aan zijn besluit ten grondslag, zo schrijft hij verder in zijn brief. Om welke incidenten het gaat, wil het Statenlid niet toelichten. 'Ik vind dat ik dat niet in de pers moet zeggen. Ik ga niet zeggen: het ging hierom en het ging daarom.' In algemene zin zegt hij: 'Het gaat erom dat ik vind dat hij zijn taak als fractievoorzitter niet goed invult.'
De Vree begrijpt niets van de kritiek van Privé. Volgens hem zijn er ook nooit gesprekken gevoerd over zijn handelswijze als fractievoorzitter, terwijl Privé betoogt dat er 'diverse gesprekken' hebben plaatsgevonden.

'Hij moet maar eens naar een dokter'

Het feit dat De Vree niets snapt van de kritiek van Privé, schiet bij Privé in het verkeerde keelgat. 'Dat is precies wat ik hem verwijt. Als hij niet weet wat hem mankeert, dan moet hij maar eens naar een dokter gaan.'
Volgens De Vree werd de onvrede van Privé pas duidelijk op 11 december, tijdens een besloten vergadering van de Provinciale Statencommissie over het warmtedossier. De Vree en Privé zitten eerst gebroederlijk naast elkaar op de tribune, te luisteren naar het debat. De Vree zit vervolgens tijdelijk aan de vergadertafel en als hij weer wil plaatsnemen naast Privé op de publieke tribune, ontploft zijn collega.

'Je hoeft mij niet meer te bellen'

Ten overstaan van ambtenaren die op de tribune zitten, zegt Privé luid: 'Ik ben opnieuw beledigd. Weet je wat ik doe? Ik ga naar huis. En je hoeft mij ook niet meer te bellen.' De Vree staat paf en weet niets te zeggen. Privé zegt achteraf dat hij boos was dat hij niet aan tafel zat, omdat hij in die commissie hoort te zitten.
Privé heeft zijn onvrede geprobeerd aan te kaarten op het hoogste niveau, bij PVV-partijleider Geert Wilders. 'Maar het contact met Wilders en de Tweede Kamerleden loopt altijd via de fractievoorzitter, dus via Henk de Vree.'

Verder als onafhankelijk Statenlid

Privé gaat als onafhankelijk Statenlid verder als Groep Privé. Vanuit die hoedanigheid blijft hij de standpunten van de PVV uitdragen.
Afgelopen woensdag was de zetel van Privé tijdens de vergadering van Provinciale Staten leeg. 'Ik had nog geen afscheid genomen', zegt Privé over zijn afwezigheid.