Gratis soep op Leids stationsplein met oproep: 'Behandel ander zoals je zelf behandeld wil worden'

© Robbert van Cleef
LEIDEN - Voor de vijfde keer op rij delen vrijwilligers uit alle geloofsrichtingen op tweede kerstdag gratis soep uit aan voorbijgangers op het Stationsplein in Leiden. Doel is om te laten zien dat je iets kan betekenen voor anderen en dat we ondanks verschillende geloven niet zoveel van elkaar verschillen. De vrijwilligers zijn aangesloten bij het Levensbeschouwelijk Platform Leiden.
Bert Sluis van het Levensbeschouwelijk Platform Leiden is er tot nu elk jaar bij met uitdelen van de gratis soep, die ze zelf 'compassiesoep' noemen. 'We hebben ongeveer 60 liter', weet hij. 'En dat komt overal vandaan. Er is bijvoorbeeld net een hele grote pan afgeleverd door een moskee.' In een kleine mobiele kraam wordt de dampende soep overgegoten in kartonnen wegwerpbekers. Vervolgens wordt de soep aangeboden aan de voorbijgangers.
Ondanks de stevige, koude wind bedanken veel mensen voor de soep, maar degenen die ‘m aannemen hebben daar geen spijt van. 'Mensen reageren heel verschillend', zegt Sluis. 'Net had ik Amerikanen die zeiden dat ze alleen een creditcard hadden en toen ik zei dat het gratis was kwam er een 'big smile'.' Wie de soep aanneemt, krijgt daar een boodschap op een kaartje bij. 'Daar staat onder andere op dat je een ander zo zou moeten behandelen als je zelf ook behandeld wil worden. Dat is onze boodschap.'
Levensbeschouwelijk Platform Leiden deelt 'compassiesoep' uit