Kunstschat uit Londen tijdelijk naar Mauritshuis in Den Haag

DEN HAAG - De National Gallery in Londen leent deze winter een van haar grootste pronkstukken uit aan het Mauritshuis in Den Haag. Het gaat om Whistlejacket, een bijna levensgroot portret uit 1762 van een renpaard met die naam. Het in Engeland zeer beroemde schilderij van de 'legendarische hengst' gaat deel uitmaken van de eerste Nederlandse expositie van werk van de Britse 'paardenportrettist' George Stubbs (1724-1806). Whistlejacket was nooit eerder op het Europese vasteland te bewonderen.

'Stubbs vond met zijn werk als paardenschilder een gat in de markt', vertelt Lea van der Vinde, curator van het Mauritshuis. 'Bezitters van de dieren wilden maar al te graag hun status uitdrukken met schilderijen van de beesten die ze in hun stallen hadden.'

Haar museum vindt het hoog tijd voor een expositie van werk van Stubbs in ons land, 'want hij portretteerde de dieren echt, met gevoel voor karakter, je krijgt het gevoel of je de paarden leert kennen, hun uitdrukking is soms bijna menselijk', aldus Van der Vinde.

Geraamte van belangrijke dekhengst

Naast het schilderij Whistlejacket, komt er nog een ander prominent stuk naar het Mauritshuis: het geraamte van het allerbelangrijkste renpaard en dekhengst uit de geschiedenis, Eclipse (1764-1789). Volgens kenners is Eclipse de stamvader van 95 procent van alle Engelse volbloed-paarden. Ook Stubbs portretteerde Eclipse meerdere keren.

Het geraamte van dit paard, bezit van het Royal Veterinary College in Londen, wordt in delen naar Den Haag vervoerd en hier weer in elkaar gezet voor de expositie in het Mauritshuis. Het is ook voor het eerst dat Eclipse buiten eigen land wordt getoond. De expositie, genaamd George Stubbs - De man, het paard, de obsessie, begint 20 februari en omvat 27 tekeningen en schilderijen.

Meer over dit onderwerp:
MAURITSHUIS KUNST MUSEUM
Deel dit artikel: