Man opgepakt voor vuurwerkbom onder ME-bus Duindorp: vuurwerk en wapens gevonden bij onderzoek

De ontploffing van de vuurwerkbom.
De ontploffing van de vuurwerkbom. © Politie
DEN HAAG - Een 38-jarige man is maandagochtend opgepakt omdat hij een stuk zwaar illegaal vuurwerk onder een politiebus zou hebben gegooid. Het projectiel veroorzaakte op 3 december een explosie onder het voertuig waardoor een agent blijvende gehoorschade opliep. Ook vijf andere mannen werden aangehouden in verband met de onrust in Duindorp. Bij het onderzoek dat hierop volgde werd 370 kilo (illegaal) vuurwerk en een aantal wapens aangetroffen.
De man wordt verdacht van betrokkenheid bij openlijke geweldpleging en poging (zware) mishandeling. Naast de agent met blijvende gehoorschade, zaten er nog zes agenten in de bus. De zes agenten moeten nog een gehoortest ondergaan.
Vijf andere mannen werden vanochtend aangehouden omdat ze worden verdacht dat ze de afgelopen maand vernielingen hebben gepleegd en rellen hebben georganiseerd. Zo zijn er drie mannen aangehouden op verdenking van opruiing tot het plegen van geweld tegen personen of goederen. Het gaat om drie mannen van 35, 37 en 39 jaar oud.
Ook werd een 42-jarige man uit Den Haag aangehouden in verband met de vondst van een vuurwerkbom op zaterdag 7 december. Die lag in een plantenbak voor een woning aan de Zeezwaluwstraat. De man kon worden aangehouden na onderzoek van het projectiel door forensisch rechercheurs. De politie vermoedt ook dat deze verdachte op maandag 2 december opzettelijk is ingereden op een politieagent in de Pluvierstraat. De zesde verdachte is een 43-jarige Hagenaar die is opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij het oproepen tot ongeregeldheden in Laakkwartier.

Kruisboog

Direct na de zes aanhoudingen zijn er zeven woningen, een pakhuis, een auto en bestelbus doorzocht. Hierbij werd ruim 370 kilo vuurwerk aangetroffen, waarvan 300 kilo in een op straat geparkeerde bestelbus lag. Het vuurwerk wordt onderzocht. Daarbij werden een aantal nitraatbommen en een lawinepijl gevonden. Verder ontdekten agenten een wapenstok, diverse steekwapens, een kruisboog en een nepvuurwapen. Ook vonden ze duizenden euro’s aan contant geld en gebruikershoeveelheden harddrugs. Alle goederen zijn in beslag genomen en worden onderzocht.
Bekijk de beelden van de vuurwerkbom:
Vuurwerkbom explodeert onder ME-bus in Duindorp
Sinds bekend werd dat de vreugdevuren in Den Haag in dit jaar niet doorgaan is het regelmatig onrustig in de stad. In totaal zijn tientallen mensen aangehouden.