Minister wijst opnieuw gratieverzoek van schutter 't Koetsiertje af

Cevdet Yilmaz links met sigaret
Cevdet Yilmaz links met sigaret © ANP
DEN HAAG - De moordenaar van zes mensen in het Delftse café 't Koetsiertje in 1983 krijgt opnieuw geen gratie. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft weer een verzoek daartoe afgewezen. Dat heeft advocaat Romke Wybenga van de veroordeelde Cevdet Yilmaz maandag gemeld. De advocaat bereidt een nieuw kort geding voor, het dertiende, om alsnog gratieverlening te krijgen.
De minister had het vierde gratieverzoek in september afgewezen, maar in een kort geding vond de rechter dat de Staat dat besluit moest herroepen en een nieuw besluit moest nemen. De voorzieningenrechter bepaalde begin november dat Dekker dat vóór 5 januari 2020 moest doen.
Cevdet Yilmaz werd in 1984 tot levenslang veroordeeld, maar woont sinds 2014 onder toezicht buiten de gevangenis. Als Yilmaz gratie krijgt, valt dat toezicht weg en kan hij het land verlaten, zoals hij graag zou willen.

Staat legt advies naast zich neer

Het Openbaar Ministerie (OM) adviseerde negatief op de gratie, maar het gerechtshof in Den Haag had op zowel het derde als vierde gratieverzoek positief geadviseerd. Ook de Reclassering was positief. Toch legde de Staat deze adviezen telkens naast zich neer. De laatste keer, in november, stelde de rechter dat Dekker dit niet zomaar mag doen. Dat kan alleen als er zwaarwegende feiten en omstandigheden zijn die de strafrechter niet in zijn advies heeft meegenomen.
Advocaat Wybenga vindt dat de motivering van de minister niet door de beugel kan. Het volgende kort geding dient volgens hem op 30 januari. Een woordvoerder van Dekker zegt niets over het besluit, omdat het om een individuele kwestie gaat.