Instellingen

Fusie van drie ziekenhuizen in Reinier Haga Groep van de baan na protest uit Delft

Een patiënt en arts in het Reinier de Graaf Ziekenhuis.
Mevrouw Vijftigschild en fysiotherapeut Van Leusden © Reinier de Graaf Ziekenhuis
DEN HAAG - Voorlopig vindt er geen volledige fusie plaats tussen de ziekenhuizen Reinier de Graaf (Delft en Voorburg), Haga (Den Haag) en LangeLand (Zoetermeer). De raad van bestuur en raad van toezicht van de overkoepelende Reinier Haga Groep hebben maandag een streep getrokken door een juridische samensmelting.
De ziekenhuizen zijn enkele jaren geleden al bestuurlijk gefuseerd en werken bijvoorbeeld samen op het gebied van specialistische zorg. Zo beschikt Delft al over een expertisecentrum voor prostaatkanker, en verrijst er in Zoetermeer binnenkort een orthopedisch centrum. Deze samenwerking moest een volgende stap zetten via een totale juridische fusie, maar daar zijn de medisch specialisten van het Reinier de Graaf voor gaan liggen.
Volgens hen kan door de fusie de kwaliteit van zorg voor de patiënt op langere termijn in het geding zijn. Onlangs zegden zij het vertrouwen in de raad van toezicht van de Reinier Haga Groep op. De medici werden hierin gesteund door de cliëntenraad en de verpleegkundige raad van het Delftse ziekenhuis.

Situatie opnieuw beoordeeld

Dit opzeggen van het vertrouwen is volgens woordvoerder Marnix Beekmans dat aanleiding om de situatie opnieuw te beoordelen. Omdat ‘de stem van de medische staf belangrijk is’, is vervolgens besloten om de fusie af te blazen.
Dat betekent niet dat alle samenwerking tussen de ziekenhuizen nu ophoudt. Volgens Beekmans zal nog worden onderzocht hoe de ziekenhuizen verder kunnen samenwerken, maar daarbij hun zelfstandigheid behouden. De directie van de groep verwacht hoopt daar in het eerste kwartaal van 2020 meer duidelijkheid over te geven.

Zorg concentreren

De bedoeling van de groep achter de totale fusie was om de zorg zoveel mogelijk te concentreren. Dit zou inhouden dat nog meer specialistische zorg op specifieke locaties zou worden gegeven, zoals nu al enigszins gebeurt in Zoetermeer en Delft.