Nieuws

Twee verdachten ongeregeldheden Duindorp nog vast

De ontploffing van de vuurwerkbom.
De ontploffing van de vuurwerkbom. © Politie
DEN HAAG - Twee verdachten van betrokkenheid bij de ongeregeldheden in de Haagse wijk Duindorp afgelopen maand zitten nog vast. Het gaat om een 42-jarige Hagenaar die een vuurwerkbom in een plantenbak zou hebben gelegd en de 38-jarige stadsgenoot die vuurwerk onder een ME-busje heeft gegooid. Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vijf andere verdachten vrijgelaten.
De zeven mannen werden maandagochtend door de politie aangehouden. De 42-jarige man wordt er van verdacht dat hij op 7 december een vuurwerkbom af wilde laten gaan in de Zeezwaluwstraat in Duindorp. Op de bom in de plantenbak in Duindorp werd het DNA van de man aangetroffen.
Hij wordt volgens het OM verdacht van voorbereidingshandelingen voor een explosie en brandstichting, maar ook van witwassen. Het voorarrest van de man is donderdag met veertien dagen verlengd.

Rechtmatige aanhouding

Ook de 38-jarige man die illegaal vuurwerk onder een ME-busje zou hebben gegooid zit nog in voorarrest. De rechter-commissaris oordeelde donderdag dat de aanhouding van de Hagenaar rechtmatig is geweest. Bij de explosie van de vuurwerkbom op 3 december raakte de bus zwaar beschadigd en liep een politieagent blijvende gehoorschade op. De rechter-commissaris zal de komende dagen een beslissing nemen of dit voorarrest ook met veertien dagen verlengd gaat worden.
Vier andere Hagenaars zijn al eerder vrijgelaten door het OM. De mannen van 35, 37, 39 en 43 jaar worden verdacht van opruiing. Zij blijven wel verdachte in het onderzoek naar het oproepen tot rellen in de Haagse wijk.

Mishandeling fotografen

Een 51-jarige Hagenaar die maandagochtend werd aangehouden voor de mishandeling van twee persfotografen van Regio15 in de Scheveningse Duinstraat is ook weer op vrije voeten. De politierechter zal zich binnenkort over de straf van deze man gaan buigen.