Gestrande reizigers op station Den Haag Ypenburg: 'We krijgen weinig informatie'

Gestrande treinreizigers stappen op station Ypenburg over op de tram
Gestrande treinreizigers stappen op station Ypenburg over op de tram © Martine Boerkamp
DEN HAAG - Reizigers van Utrecht naar Den Haag komen van een koude kermis thuis. Het spoor is afgesloten in verband met herstelwerkzaamheden nadat afgelopen donderdag een trein ontspoorde. Vanaf Den Haag Ypenburg rijden de treinen daarom niet verder. Niet alle reizigers zijn ervan op de hoogte, vooral toeristen begrijpen niet hoe ze verder moeten reizen.
Ondanks het ongemak lijken de meeste reizigers zich goed aan te passen op station Den Haag Ypenburg. Doordat de herstelwerkzaamheden aan het spoor nog wel even duren rijden er tot maandagochtend geen treinen over het traject Utrecht - Den Haag Centraal. Station Den Haag Ypenburg is in de tussentijd de laatste halte van de treinen uit Utrecht. De meeste reizigers lukt het om via de NS-reisplanner hun overstap te regelen, maar niet iedereen lijkt het even makkelijk te vinden.
Reizigers gestrand op station Den Haag Ypenburg
'We willen naar Den Haag, maar het is allemaal nogal verwarrend' vertelt een toeriste in het Engels aan Omroep West. 'In de trein wordt alles alleen in het Nederlands omgeroepen. Via Google Maps hebben we uiteindelijk gevonden welke tram we moeten hebben.' Een andere buitenlandse reiziger is ook verrast door de situatie: 'Ik heb geen idee waar ik heen moet. We zijn pas net aangekomen.'
Vanaf station Den Haag Ypenburg rijden de treinen niet verder
Vanaf station Den Haag Ypenburg rijden de treinen niet verder © Martine Boerkamp

Weinig informatie

Voor de meeste treinreizigers zijn de problemen met de trein geen obstakel. 'Ik wist het gisteren al', zegt een reiziger. 'Ik had er gelukkig al rekening mee gehouden en weet waar ik moet overstappen dus niks aan de hand'. Een andere man heeft zijn reis ook via het internet gepland: 'We hebben onze fietsen meegenomen, en we rijden zo het laatste stukje naar Den Haag.' Wel schaart de man zich achter het commentaar van zijn buitenlandse medereizigers: 'In de trein kregen we weinig informatie'.
Via de luidsprekers op het station worden reizigers opgeroepen om hun reis via de Haagse tram te vervolgen. Een woordvoerder van de NS zegt te hebben gevraagd of dit ook in het Engels kan gebeuren. 'Wellicht dat we de onduidelijk verder kunnen ondervangen met posters op het station.'