Kattencafé Sophie opent deuren in Leidse Haarlemmerstraat

Het kattencafé in Leiden
Het kattencafé in Leiden © Robbert van Cleef
LEIDEN - Chantal Vijlbrief zag het helemaal voor zich toen ze hoorde dat op een deel van de Haarlemmerstraat nu ook horeca wordt toegestaan. Ze begint er een kattencafé dat vrijdag officieel is geopend. Het is het eerste kattencafé in Leiden.
Sophie Kattencafé, vernoemd naar de eerste kat van Chantal, zit op een deel van de Haarlemmerstraat waar veel leegstand is. Door jonge ondernemers een beetje te helpen en door bijvoorbeeld ook horeca toe te staan probeert de gemeente Leiden dit deel van de winkelstraat weer wat meer leven in te blazen. Dat lijkt te lukken, want een tweedehands kledingwinkel, een kringloopwinkel en een platenwinkeltje gingen het kattencafé al voor.
'Het gaat hartstikke goed', zegt Vijlbrief in een bomvol café. 'We hadden al even proefgedraaid en nu zijn we officieel open. De gasten vinden het geweldig en de katten ook.' Wie het kattencafé wil bezoeken moet voorlopig wel eerst reserveren. Bij binnenkomst kom je dan door een sluis die moet voorkomen dat de katten naar buiten glippen.
Eerste kattencafé van Leiden opent de deuren

Katten uit Kreta

Eenmaal binnen word je nog net niet besprongen door de acht katten van het café die bepaald niet verlegen zijn. Als je niet oppast eten ze je de kaas van het brood. 'Ze komen allemaal uit een opvang op Kreta', zegt Vijlbrief. 'En die opvang heeft ze geselecteerd voor het kattencafé en dat hebben ze uitstekend gedaan.'
Want de katten moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo zijn het allemaal binnenkatten en kunnen ze goed tegen drukte en kinderen. 'Ik ben ook wel bij het asiel in Leiden geweest, maar het bleek toch lastig om daar de katten te vinden die aan alle voorwaarden voldoen.'