Groep De Mos verontwaardigd over privétrein voor relschoppers: 'Een heel slecht signaal'

DEN HAAG - 'Een soort beloning van vervelend gedrag'. Zo noemt fractievoorzitter Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag/Groep De Mos het inzetten van een extra trein waarmee een groep relschoppers zaterdagavond werd vervoerd van station Den Haag Centraal naar Hollands Spoor. Hij heeft vragen hierover gesteld aan het gemeentebestuur.

De groep had eerder op de avond ongeregeldheden veroorzaakt in zalencentrum Kristal aan de Wegastraat in de Haagse wijk Binckhorst. Daar vond een concert van een Eritrese zanger plaats. Ongeveer honderd mensen probeerden zonder kaartje binnen te komen en bestormden de voordeur. Een klein aantal wist binnen te komen zonder gefouilleerd te zijn. De beveiliging besloot daarop het feest te beëindigen en de zaal te ontruimen.

Gewaarschuwde agenten die probeerden met politiehonden de orde te herstellen, werden bekogeld met onder meer stenen en blikjes. Ook werden er vernielingen aangericht. Vier mensen werden aangehouden. Drie van hen worden verdacht van geweldpleging tegen hulpverleners. De vierde is aangehouden vanwege vernielingen. Vijf mensen raakten bij de ongeregeldheden gewond. 'Dat is best een hoog aantal', benadrukt Dubbelaar. 'Er is echt wel wat gebeurd. Er zijn veel beelden van gemaakt. Ik verwacht dat er nog meer aanhoudingen gaan plaatsvinden dan de vier tot nu toe.'

'Ze hadden gewoon moeten gaan lopen'

Na het incident bleef een deel van de bezoekers van het feest rond treinstation Den Haag Centraal hangen. Omdat daar geen nachttreinen reden - en om de mensen buiten het station te houden - blokkeerden agenten de ingang naar het station. Na overleg met de NS is er een extra trein ingezet voor de groep, zodat zij naar Den Haag Hollands Spoor konden. Daar stoppen wel nachttreinen.

'Deze mensen hadden gewoon moeten gaan lopen naar Hollands Spoor of vervoerd moeten worden naar een politiebureau', meent Dubbelaar. 'Relschoppers moet je stevig aanpakken. Ik vind het een heel slecht signaal om een privétrein te regelen voor zo'n groep relschoppers en die daarmee naar Hollands Spoor te brengen.'

LEES OOK: Zaalbeheerder na vroegtijdig einde Eritrees feest: 'Vervelend voor gasten die wel betaald hadden'

Deel dit artikel: