Haagse makelaar mag geen bemiddelingskosten meer rekenen aan huurder

DEN HAAG - De Haagse makelaar Duinzigt Wonen mag definitief geen huurbemiddelingskosten rekenen aan huurders. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op het bezwaar van de Haagse verhuurder. Omdat het bedrijf in opdracht van de verhuurders handelt mag het op geen enkele manier kosten aan de huurders rekenen.

Duinzigt werd in 2015 al veroordeeld voor het rekenen van bemiddelingskosten aan huurders. Nieuwe huurders moesten destijds een maand huur aan Duinzigt betalen bij het betrekken van een huurwoning. Deze praktijk werd door de Hoge Raad verboden omdat Duinzigt handelt in opdracht van de verhuurder.

In plaats van bemiddelingskosten rekende Duinzigt na het vonnis geen bemiddelingskosten meer, maar moesten huurders wel 40 euro inschrijfkosten en 75 euro administratiekosten betalen. Ook dit is nu door de ACM verboden. 'Het rekenen van deze kosten is verboden, welke naam de huurbemiddelaar ook aan de kosten geeft of welke constructie hij er voor ook bedenkt', zo schrijft de ACM in de uitspraak.

Dwangsom

Duinzigt werd samen met drie andere huurbemiddelaars eerder al veroordeeld door de ACM, maar de Haagse bemiddelaar maakte bezwaar tegen het vonnis. Dit bezwaar is door de ACM ongegrond verklaard. Duinzigt moet nu binnen zes weken stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten aan huurders. Stopt Duinzigt niet met het rekenen van kosten dan moet het bedrijf een dwangsom van 5.000 euro per week betalen, met een maximum van 250.000 euro.

Huurders die via Duinzigt een huurwoning hebben gekregen en onterecht toch bemiddelingskosten hebben betaald kunnen hun onterecht betaalde kosten proberen terug te krijgen.

Duinzigt Wonen was niet bereikbaar voor een reactie op de uitspraak van de ACM.

LEES OOK:

Meer over dit onderwerp:
DUINZIGT HUURBEMIDDELING DEN HAAG
Deel dit artikel: