Instellingen

Remkes: 'Verhaal autobrandschade op ouders minderjarige daders'

DEN HAAG - Ouders van minderjarige daders moeten opdraaien voor schade die veroorzaakt wordt door autobranden. Dat zegt de waarnemend burgemeester van Den Haag Remkes tegen NU.nl. Remkes vindt dat de straf op het in brand steken van auto's omhoog moet, omdat die op dit moment te laag is om jongeren af te schrikken.
In Den Haag werden in de laatste weken van het jaar regelmatig auto's en andere voorwerpen op straat in brand gestoken. Tijdens de jaarwisseling ging een recordaantal van 33 auto's in vlammen op. Vorige jaarwisseling waren dat er vijf minder.
Jonge brandstichters riskeren nu - afhankelijk van veel omstandigheden - een paar maanden jeugddetentie of een taakstraf tussen de 60 en 120 uur. Remkes vindt het tijd om ook ouders aan te spreken op de misdragingen van hun kinderen. Den Haag doet dat al met het sturen van brieven aan de ouders van vandalen. Maar, zegt Remkes tegen NU.nl, financieel aansprakelijk stellen zou ook kunnen helpen: '...het zou best zo kunnen zijn dat ouders zich sneller gaan realiseren dat ze een verantwoordelijkheid hebben als er een stevige rekening kan komen.'