Openbaar Ministerie: verdachten afpersingszaak vormen criminele groepering

Illustratief beeld van een telefoon met naaktfoto.
Illustratief beeld van een telefoon met naaktfoto. © ANP
DEN HAAG - De vier verdachten van tientallen afpersingspraktijken in Den Haag en omgeving zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) te classificeren als 'een criminele groepering'. Twee van de verdachten, Karim de B. (25) uit Zoetermeer en Arie A. (20) uit Den Haag, stonden maandag voor de rechter in Den Haag.
Volgens het OM zouden de vier verdachten zich een tijdlang hebben voorgedaan als mannen en vrouwen op verschillende datingsites. Daar probeerden ze hun slachtoffers zo ver te krijgen om naaktfoto's te sturen, om ze vervolgens met diezelfde naaktfoto's voor duizenden euro's te chanteren. Dat zou een lucratieve operatie zijn geweest. Het OM spreekt van 'verschrikkelijk veel geld'.
Naast de vier hoofdverdachten zou er ook gebruikt zijn gemaakt van zogenaamde 'geldezels'. Volgens het OM zouden zij hun bankrekening beschikbaar hebben gesteld als doorvoerkanaal voor de chantage. De slachtoffers moesten geld naar deze geldezels overmaken, die het vervolgens weer doorstuurden naar de verdachten. De officier van justitie denkt dat deze geldezels door de verdachten onder druk zijn gezet om mee te werken.

Twee weken

Het zou gaan om zo'n elf geldezels. Een aantal van hen is al verhoord. De rechtbank heeft de politie twee weken de tijd gegeven om de laatste geldezels te verhoren. De verdachten blijven in de tussentijd vastzitten. Op 27 januari wordt het voorarrest van beide mannen geschorst.