Automatische billenwasser voor zorgeloze oude dag: Den Haag wil meer zorgtechniek gaan inzetten

DEN HAAG - Door het gebruik van technologische hulpmiddelen neemt de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van ouderen toe. Dat blijkt uit onderzoek van het LUMC en de gemeente Den Haag. Dinsdag nam wethouder Kavita Parbhudayal de aanbevelingen van de onderzoekers over: 'De vraag naar zorg groeit. Ik geloof echt dat zorginnovatie daarin de toekomst heeft. Niet omdat ik wil dat machines mensen vervangen, maar om met techniek mensen meer mens te laten zijn.'

Sinds 2016 deden meer dan honderd mensen mee aan het onderzoek. Zij kregen in hun flat in de Haagse wijk Escamp ongeveer zestig gadgets in huis geplaatst, die het leven zouden vergemakkelijken. Onder de naam iZi Gezond Lang Thuis werd iedere gebruiker een jaar gevolgd en ondersteund bij technische vragen. Er is gekeken naar het effect op zelfredzaamheid, veiligheid, kwaliteit van leven en kosten op de zorg.

Deze snufjes werden uitgeprobeerd:

Veel functies weinig gebruikt

Uit het onderzoek blijkt dat van de tientallen gebruikers, iedereen baat had bij de nieuwe snufjes. Van de beschikbare mogelijkheden werd echter maar een fractie gebruikt. Zo kan een geteste camera-deurbel veel meer dan alleen diegene zien die voor je deur staat. Maar die functies zijn nauwelijks gebruikt. De hulpmiddelen die wel volledig gebruikt werden, zijn ook voor maar één ding te gebruiken: zoals een automatische vloerlamp die aangaat door een sensor.

Belangrijkste conclusie van het onderzoek: lever technologie waar de oudere zelf om heeft gevraagd en help bij het gebruik. Dan is kans op een fijner leven op de oude dag het grootst.

Speciale marktplaats opgericht

Wethouder Parbhudayal nam het onderzoek dinsdag in ontvangst in de testwoning. 'Ik wil dat iedereen de zorg krijgt die nodig is.' En uit dit onderzoek blijkt inderdaad dat de ouderen die meededen door het gebruik van technologie een betere kwaliteit van leven ervaren, zowel mentaal als fysiek.

De wethouder gaat de komende tijd op verschillende manieren de hulpmiddelen onder de aandacht brengen bij de doelgroep. 'We gaan ervoor zorgen dat alle Hagenaars die een ondersteuningsvraag hebben bij het zelfstandig kunnen wonen, makkelijk kunnen vinden welke technologie mogelijk een oplossing kan bieden voor hun vraag', aldus Parbhudayal. De gemeente gaat daarvoor een speciale marktplaats opzetten. 'Zo kunnen alle Hagenaars straks zelf, met hun mantelzorger of een professional, zoeken naar geschikte technologie voor hun situatie en dit zelf aanschaffen.'

Meer over dit onderwerp:
ZORG OUDERENZORG SENIOREN LANGER THUISWONEN
Deel dit artikel: