Criminaliteit in regio stijgt weer na jaren van daling

DEN HAAG - De criminaliteit in de regio is in 2019 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de politie-eenheid Den Haag. Het aantal geregistreerde misdrijven ging met 5,5 procent omhoog naar ruim 90.000. Dat is nog net onder het niveau van 2017.

De stijging is in lijn met de landelijke cijfers, die eerder op woensdag naar buiten kwamen. Er werd vooral meer fraude gepleegd. Er waren ook meer straatroven en overvallen. Woninginbraken en zakkenrollerij namen af.

Het aantal gevallen van geregistreerde fraude steeg van bijna 7.000 naar ruim 9.700. Het gaat dan bijvoorbeeld om faillissementsfraude, namaakproducten en online handel. Het past volgens de politie in de landelijke trend dat digitale criminaliteit steeds groter wordt.

Overvallen

Er waren tien gewapende overvallen meer dan in 2018, een stijging van 92 naar 102. Het aantal straatroven ging van 326 naar 351. Het aantal meldingen van overlast ging van ruim 40.000 naar ruim 43.000, het aantal vernielingen steeg met ruim 800 naar ruim 8.700.

Woninginbraken kwamen minder voor. In 2018 waren dat er in de hele regio nog bijna 4.400, het afgelopen jaar kwam dat getal uit op ruim 4100.

Aanrijtijd

Bij spoedmeldingen was de politie vorig jaar iets minder vaak binnen vijftien minuten ter plaatse dan het jaar daarvoor. In 86,6 procent van de spoedmeldingen werd de aanrijtijd gehaald. Een jaar eerder was dat 87,7 procent. De politie heeft geen eenduidige verklaring voor die daling. 'Het kan bijvoorbeeld afhangen van het aantal incidenten dat gelijktijdig plaatsvindt', aldus de politie, 'of hoe dichtbij een politieauto op het moment van een melding is of hoe druk het op de weg is. Ook staat de capaciteit bij de politie op dit moment onder druk.'

LEES OOK: Gewapend met zaklamp en zintuigen trekt buurtwacht Simon de wijk in

Deel dit artikel: