Twee Polen voor de rechter voor reeks fietsdiefstallen op vakantiepark Kijkduin

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen geëist van elf en zestien maanden tegen twee Poolse mannen. Zij zouden lid zijn van een criminele organisatie die zich bezighoudt met het stelen van dure fietsen in Den Haag. De mannen zouden hebben toegeslagen op Roompot Vakantiepark Kijkduin, aldus het OM.

Het vakantiepark in Kijkduin werd vorig jaar geteisterd door een inbraakgolf. Meerdere fietsen werden meegenomen uit voortenten van caravans, waarop Roompot besloot beveiligingsmaatregelen te nemen. Ook verdwenen er fietsen uit parkeergarages in Den Haag. In totaal zou de bende tientallen fietsen hebben gestolen.

Het Openbaar Ministerie stelt dat er hard bewijs is dat de twee Poolse mannen, Konrad L. (23) en Przemyslaw B. (31), verantwoordelijk zijn voor respectievelijk vier en twee fietsdiefstallen, maar vermoedt dat het duo nog meer fietsen gestolen heeft. Bij Przemyslaw B. werd een sleutelbos gevonden met maar liefst twaalf fietssleutels. Beide mannen waren onderdeel van een criminele groepering die zich heeft toegelegd op het stelen van dure fietsen, verklaarde de officier van justitie woensdag bij de rechtbank. Hoewel het OM vermoedt dat er nog andere verdachten zijn, heeft het deze momenteel niet in beeld.

Lokfiets

De twee verdachten liepen tegen de lamp toen de politie een zogenaamde 'lokfiets' op camping Roompot in Den Haag neerzette, waarin een klein peilbaken zat. Die fiets leidde de politie naar de woning van de twee mannen aan de Soestdijksekade in Den Haag. Bij de woning werden meerdere gestolen fietsen gevonden. Bovendien pikte een zendmast bij Roompot een signaal van de telefoon van verdachte Przemyslaw B. op en is hij gezien op de camping. Daarnaast werd het DNA van Konrad L. op een tentdoek gevonden.

Bij de rechtbank ontkenden de mannen de diefstallen of ze beriepen zich op hun zwijgrecht. De officier van justitie vermoedt dat de gestolen fietsen naar het buitenland zijn vervoerd, maar kan dat niet met zekerheid zeggen. ‘Het is heel frustrerend voor Nederlanders als ze hun fiets op deze manier kwijtraken’, aldus de officier van justitie.

De rechter doet over twee weken uitspraak over de zaak.

Meer over dit onderwerp:
FIETSEN DIEFSTAL ROOMPOT VAKANTIEPARK
Deel dit artikel: