Omstreden Hindoeschool zoekt onderdak bij bestuur Lucas Onderwijs

DEN HAAG - De VAHON Algemene Hindoe Basisschool wil verder onder het bestuur van Lucas Onderwijs, een van de grootste schoolbesturen van ons land. De ouders van de school hebben daar woensdagavond mee ingestemd.

Nu de ouders hun vertrouwen hebben uitgesproken in de fusie gaan Vahon en Lucas Onderwijs een intentieverklaring tekenen voor een bestuurlijke overdracht, meldt Mairan Sewtahal, lid van de Raad van Toezicht van Vahon. Per 1 augustus kan de school dan onder de vleugels van Lucas Onderwijs worden voortgezet, met behoud van de eigen hindoe-identiteit. 'We zijn blij dat Lucas ons die mogelijkheid biedt', aldus Sewtahal na afloop van de bijeenkomst.

De Inspectie van het Onderwijs bracht in juli een vernietigend rapport uit over misstanden op de VAHON-school, waarover Omroep West eerder berichtte. De minister van Onderwijs Arie Slob eiste na het Inspectierapport dat de school eigenlijk al voor 1 januari dit jaar onderdak zou zoeken bij een groter schoolbestuur. Het ministerie is volgens een woordvoerder positief over de voorgenomen overdracht aan Lucas per 1 augustus.

'Hindoe-identiteit blijft behouden'

Uit een peiling op school onder ouders en medewerkers in oktober bleek dat vooral de ouders veel heil zagen in een fusie met Lucas. 'Meerdere respondenten (…) schrijven dat het vertrouwen in het huidige bestuur is afgebrokkeld en benadrukken de voordelen van een nieuw extern bestuur’, aldus het geheime rapport van adviesbureau UniPartners daarover.

Veel medewerkers en ouders maken zich wel zorgen over de eigen hindoe-identiteit van de VAHON-school. Maar die is gewaarborgd, schrijft de school vlak voor de kerst aan de ouders. 'Wij zijn bezig om een stevige basis aan onze identiteit te geven door het leerplan en de lesbrieven te actualiseren.' Volgens Sewtahal garandeert Lucas dat Vahon zijn eigen kleur kan behouden.

'Eigenheid' staat bij Lucas voorop

Het regionaal schoolbestuur Lucas Onderwijs is een stichting voor bijzonder primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden. Het is een van de grootste schoolbesturen van Nederland met 4.000 medewerkers en ruim 34.000 leerlingen op straks 78 scholen in Den Haag en omgeving uit vier stromingen: katholiek, protestants-christelijk, algemeen en nu dus ook hindoe.

LEES OOK: Misstanden Hindoeschool: het hele verhaal

Deel dit artikel: