Zes jaar cel voor 'berekenende en lafhartige' Hagenaar (24) die vrouwen afperste en verkrachtte

DEN HAAG - Een 24-jarige Hagenaar is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor het afpersen van tien jonge vrouwen in Den Haag. Twee van zijn slachtoffers heeft hij ook verkracht, waarvan een van hen zelfs drie keer. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van zeven jaar geëist tegen de man.

De Hagenaar ging volgens de rechtbank zeer berekend en lafhartig te werk door op social media eerst het vertrouwen van zijn slachtoffers te winnen door een geanimeerd chatgesprek met ze aan te gaan. Op het moment dat hij de vrouwen zo ver had gekregen, veranderde hij van toon en ging hij over tot afpersing door te dreigen met het openbaar maken van de foto's.

De vrouwen moesten bij de man geld afgeven als ze wilden voorkomen dat de foto's op internet zouden komen. Bij twee van de slachtoffers ging de man zelfs zo ver dat hij ze dwong tot verschillende seksuele handelingen. De rechtbank acht in deze gevallen verkrachting, bij een van de slachtoffers zelfs driemaal, bewezen. Volgens de Hagenaar was de seks vrijwillig, maar de rechter vindt deze verklaring ongeloofwaardig. De vrouwen waren immers alleen maar naar de man toegegaan omdat ze bang waren dat hij ze zou exposen.

Lagere straf

Het OM had in december van vorig jaar een celstraf van zeven jaar geëist. Volgens de officier had de man nog vier andere vrouwen op dezelfde manier afgeperst. De rechtbank acht deze gevallen echter niet bewezen. Omdat de rechter uitgaat van een lager aantal slachtoffers valt de straf ook iets lager uit.

Meer over dit onderwerp:
AFPERSING DEN HAAG RECHTBANK
Deel dit artikel: