Instellingen

Geen tentamens en thuiswerken kan ook niet: beveiligingslek Citrix zorgt voor overlast

Archief
Archief © ANP
REGIO - Verschillende instanties in de regio hebben last van het beveiligingslek in thuiswerksysteem Citrix. Via het gat kunnen kwaadwillenden een netwerk binnendringen om het te infecteren. Onder meer de Universiteit Leiden, Hogeschool Inholland en de gemeente Den Haag hebben maatregelen genomen.
Hogeschool Inholland heeft alle tentamens voor aanstaande maandag afgelast. Vrijdagmiddag sloot de onderwijsinstelling - met locaties in Den Haag en Delft - de toegang tot de online omgeving. Studenten kunnen vanuit huis niet meer op het netwerk van de school inloggen. Inholland laat weten hard te werken aan een oplossing.
Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden kunnen niet meer vanuit huis inloggen op de systemen van de universiteit. Alleen de webmail is nog te bereiken. Op Twitter laat rector magnificus Carel Stolker het volgende weten over de maatregel: 'Irritant voor onze medewerkers en studenten, maar veiligheid gaat voor alles'.

Geen thuiswerk voor ambtenaren Den Haag

Ook de gemeente Den Haag ondervindt hinder van het beveiligingslek bij Citrix. Ambtenaren kunnen in ieder geval dit weekend niet thuiswerken. Een woordvoerder kon nog niet zeggen hoe lang deze situatie duurt.
Wat is Citrix en wat is er nu aan de hand? Citrix claimt ruim 100 miljoen gebruikers te hebben in 400.000 organisaties over de hele wereld, zoals ziekenhuizen, overheidsdiensten, universiteiten en bedrijven. Die zetten interne programma's en applicaties op de servers zodat werknemers er centraal op kunnen inloggen. In de beveiliging van Citrix zit een groot gat. Er is een tijdelijke oplossing gevonden om de kans op een aanval te verkleinen, maar dat is niet meer dan een lapmiddel. Via het gat kunnen kwaadwillenden een netwerk binnendringen om het te infecteren. Tientallen gemeenten schakelden vrijdag de kwetsbare servers uit waardoor thuiswerken niet of nauwelijks mogelijk is. Ook onderwijsinstellingen, de Tweede Kamer en Schiphol werden afgekoppeld.