Nieuws

Haagse kerk blijkt levensgevaarlijk illegaal pension: gemeente jaagt op ‘malafide huisjesmelkers’

De illegale kamertjes in de Theresiakerk.
De illegale kamertjes in de Theresiakerk. © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Haagse Pandbrigade heeft samen met de politie de parochiewoning van de Theresiakerk in de wijk Rustenburg-Oostbroek ontruimd. In de woning bleken dertig slaapplaatsen voor arbeidsmigranten te zijn. Hierdoor ontstond 'een levensgevaarlijke situatie': de elektrische installatie was overbelast met als gevolg een groot risico op brand. De parochiewoning is inmiddels gesloten en verzegeld, heeft de gemeente Den Haag maandag bekendgemaakt. De Pandbrigade is een gemeentelijke afdeling die zorgt voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken van Den Haag.
Volgens de gemeente werden ook in de kerk zelf illegale bewoners gevonden. Politie en leden van de Pandbrigade troffen tien provisorisch gebouwde kamertjes aan, met nog eens veertien slaapplaatsen. Vluchtwegen ontbraken en ook hier was de elektrische installatie overbelast. Deze kamers zijn eveneens gesloten en verzegeld.
De Haagse wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) noemt het ingrijpen van de gemeente 'noodzakelijk' omdat een 'levensgevaarlijke situatie' was ontstaan. De wethouder, in een schriftelijke verklaring: 'Dit drukt ons ook weer keihard met onze neus op de feiten: aan de ene kant regelrechte woningnood en een enorm tekort aan betaalbare woningen, waardoor misbruik en uitbuiting van in dit geval arbeidsmigranten op de loer ligt.'

Honderd euro

De Pandbrigade onderzoekt de situatie in de parochiewoning en de Theresiakerk en wie hierbij betrokken zijn geweest. Uit gesprekken met diverse arbeidsmigranten werd duidelijk dat ze honderd euro per persoon per week moesten betalen voor hun huisvesting van zeer beperkte kwaliteit. 'Goed dat Pandbrigade en politie aan deze situatie een eind hebben gemaakt', aldus wethouder Balster. 'Werkgevers en/of uitzendbureaus die dit laten gebeuren, moeten stevig worden aangepakt; nog los van de (regionale) plicht veel meer fatsoenlijke woningen te realiseren.'
Hij wijst er ook op dat VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA in het nieuwe coalitieakkoord 'Samen voor de stad' hebben vastgelegd dat de Pandbrigade wordt uitgebreid en vaker ingezet om te controleren op misstanden veroorzaakt door malafide huisjesmelkers. De bewoners van de kerk zouden op eigen kracht een andere slaapplek hebben gevonden.

Leeg

De Theresiakerk aan de Apeldoornselaan in Den Haag staat al jaren leeg. De parochie heeft het pand daarom verkocht aan een projectontwikkelaar. Die wil het slopen en woningen en een supermarkt op de vrijkomende plek bouwen. Dat plan stuit op verzet in de buurt. De gemeenteraad heeft daarom onlangs besloten dat omwonenden nog langer de kans krijgen om plannen te maken voor het gebouw.
Theresiakerk
Theresiakerk © Omroep West