Welke 25 foto's symboliseren de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Holland?

DEN HAAG - Een verzameling van 25 foto's uit Zuid-Holland dingt mee om te worden opgenomen in de canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Maandag werd in het Oranjehotel in Scheveningen na een selectie- en stemproces bekend gemaakt welke kiekjes de oorlog in Zuid-Holland het beste tonen. Uiteindelijk worden uit elke provincie 25 foto's ingezonden, plus 25 foto's uit Nederlands-Indië en De West. De canon zal in totaal uit honderd foto's komen te bestaan.
De afgelopen maanden is er intensief gespeurd naar 'vergeten' foto's van de Tweede Wereldoorlog. Foto's die nog bij mensen thuis of in archieven liggen. Beelden van het dagelijkse leven of van militaire operaties. Een van de mensen die een foto heeft ingezonden is Geert Gunneweg. Op het kiekje van Gunneweg is zijn vader te zien die een paar dagen na de bevrijding een landverraadster arresteert. 'Hij was lid van de Binnenlandse Strijdkrachten (samenwerkingsorganisatie van het verzet red.) en hij bewaakt de mevrouw die wordt afgevoerd naar een gevangenis', zegt Gunneweg 75 jaar na dato over zijn vader.
De vader van Geert Gunneweg en een landverraadster
De vader van Geert Gunneweg en een landverraadster © Familie Gunneweg
Ook Anneleen Beek is aanwezig op de fotomiddag in het Oranjehotel. Op haar foto is te zien hoe ze met haar zus op de restanten van een huis aan de Beeklaan zit. 'Mijn vader heeft de foto gemaakt', zegt ze over het plaatje. 'Dat heeft hij heel bewust gedaan. Hij zei altijd: 'we zijn alles kwijt, goederen en ons huis. Maar wij zijn er nog'.'
Zelf is mevrouw Beek onder de indruk van een andere foto. 'Een iconische foto van de hongerwinter', noemt ze een afbeelding waar een moeder en kind tussen de straatstenen op zoek zijn naar etensresten. De foto vertelt een verhaal, een verschrikkelijk verhaal.'
Vergeten foto's van de Tweede Wereldoorlog duiken op
Uiteindelijk gaan zowel de foto van de twee kinderen Beek op de restanten van een huis, als de foto's van de hongerwinter en opgepakte landverraadster naar de volgende ronde. Op 31 maart wordt in de Tweede Kamer bekendgemaakt welke foto's de Tweede Wereldoorlog in Nederland symboliseren.
Dit artikel verschijnt op de speciale webpagina van Omroep West, 75 jaar vrijheid. U vindt hier nog meer artikelen over de bevrijding en de Tweede Wereldoorlog.