Geelzucht basisschool Schoonhoven ontdekt nadat kind ziek werd

Een inenting | Foto ter illustratie: ANP
Een inenting | Foto ter illustratie: ANP
SCHOONHOVEN - Op basisschool De Vlieger in Schoonhoven is geen paniek uitgebroken nadat duidelijk werd dat kinderen besmet zijn met hepatitis A. Volgens directrice Mireille Burema van de basisschool gaat alles rustig z'n gangetje op de Schoonhovense school. Vier kinderen en een leraar van een kleuterklas zijn thuis met de ziekte hepatitis A. Volgens de directrice is de GGD ingeschakeld en wordt iedereen ingeënt.
De besmetting werd bekend doordat een ouder liet weten een ziek kind te hebben. Dat zegt Burema in het Omroep West-radioprogramma Muijs in de Morgen. 'Zij ( de moeder red.) heeft toen direct de GGD ingelicht, en zo zijn we op dit punt beland', aldus Burema. Waarschijnlijk heeft het kind de besmetting opgelopen in het buitenland, aldus de GGD.
De sfeer op de school is rustig volgens de directrice: 'Het heeft weinig impact op de school. Er is geen sprake van veel uitval of andere problemen.' Geen reden tot paniek, aldus Burema. Volgens de directrice worden alle kinderen, docenten, vrijwilligers en andere medewerkers uit voorzorg woensdag gevaccineerd tegen de ziekte.
Veel vragen
Medewerkers van de basisschool krijgen wel veel vragen, van ouders van andere scholen, mensen die buiten schooltijd gebruik maken van het pand, maar ook van verschillende (landelijke) media. 'Het is net alsof we hier te maken hebben met een ebola-uitbraak', lacht een medewerker de ontstane commotie weg.
Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Een mogelijk symptoom van hepatitis A is geelzucht. Bij dit symptoom gaan mensen er geel uitzien, omdat hun lever niet meer goed functioneert. Zowel kinderen als volwassenen lopen risico op besmetting van hepatitis A, maar de symptomen zijn bij volwassenen vaak heftiger. Hepatitis A heeft een lange incubatietijd. Mensen die besmet zijn met hepatitis A zijn dat vaak al weken voordat de eerste symptomen zichtbaar worden. De symptomen van hepatitis A bij kinderen zijn vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen kan het ook zo zijn dat de huid en het oogwit een gele kleur krijgen. Er is geen medicijn tegen hepatitis A en kan gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid. De ziekte gaat vaak na een aantal weken vanzelf over. Mensen kunnen een vaccinatieprik krijgen om besmetting te voorkomen. Kinderen worden niet standaard ingeënt tegen hepatitis A. Bron: RIVM.