Twee leerlingen middelbare school Schoonhoven besmet met hepatitis A

SCHOONHOVEN - Ook op het Schoonhovens College in Schoonhoven zijn twee leerlingen besmet met hepatitis A. Het gaat om kinderen uit hetzelfde gezin. Dat laat de directeur van de middelbare school weten. Een leerling zit op de school aan de Albert Plesmanstraat, de andere leerling aan de Vlisterweg. Eerder werd bekend dat de ziekte ook is uitgebroken op een basisschool in Schoonhoven.

Een van de middelbare scholieren mag inmiddels weer naar school, de ander wacht nog op de uitslag van de bloedtest. In de mail van het Schoonhovens College staat welke algemene hygiëneregels er nu gelden op de school en hoe ouders de ziekte kunnen herkennen. Volgens de GGD wordt er op de middelbare school niet massaal ingeënt, omdat er in de directe omgeving van de leerlingen geen besmetting is ontdekt. Omdat middelbare scholieren beter op hun hygiëne letten dan kleine kinderen, is alleen voorlichting voldoende, zegt de GGD. De school zelf heeft nog niet gereageerd.

Of er een link is tussen de besmettingen op de basisschool en middelbare school is niet bekendgemaakt vanwege de privacy van de leerlingen. Op de basisschool wordt iedereen woensdag ingeënt tegen de ziekte. Volgens de GGD is de kans op besmetting bij jonge kinderen groter, want die letten niet uit zichzelf op hygiëne nadat ze bijvoorbeeld naar de wc zijn geweest.

Besmetting basisschool

Op basisschool De Vlieger zijn vier kinderen en een leerkracht ziek geworden door de ziekte. De hepatitis A werd ontdekt nadat één van de kinderen ziek werd, vertelde directrice Mireille Bureman dinsdag tegen Omroep West. Waarschijnlijk is het kind ziek geworden in het buitenland.

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Een mogelijk symptoom van hepatitis A is geelzucht. Bij dit symptoom gaan mensen er geel uitzien, omdat hun lever niet meer goed functioneert. Zowel kinderen als volwassenen lopen risico op besmetting van hepatitis A, maar de symptomen zijn bij volwassenen vaak heftiger. Hepatitis A heeft een lange incubatietijd. Mensen die besmet zijn met hepatitis A zijn dat vaak al weken voordat de eerste symptomen zichtbaar worden. De symptomen van hepatitis A bij kinderen zijn vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen kan het ook zo zijn dat de huid en het oogwit een gele kleur krijgen. Er is geen medicijn tegen hepatitis A en kan gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid. De ziekte gaat vaak na een aantal weken vanzelf over. Mensen kunnen een vaccinatieprik krijgen om besmetting te voorkomen. Kinderen worden niet standaard ingeënt tegen hepatitis A. Bron: RIVM.

LEES OOK: Kinderen in Schoonhoven besmet met hepatitis A, hele basisschool wordt gevaccineerd

Meer over dit onderwerp:
GEELZUCHT HEPATITIS A SCHOONHOVEN
Deel dit artikel: