Boeren kondigen nieuwe actie aan

Boerenprotest Malieveld
Boerenprotest Malieveld © Omroep West
DEN HAAG - Boeren gaan zaterdag 21 maart opnieuw actievoeren. Dat heeft de actieclub Agractie dinsdag bekendgemaakt. De organisatie kondigde eerder al aan in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw van zich te laten horen.
De actie Boerderijprijzen vindt 21 maart plaats op zo'n veertig drukke, goed zichtbare locaties in grote Nederlandse steden, tussen 12.00 en 16.00 uur uur. De exacte locaties worden in een later stadium bekendgemaakt.
Tijdens de actie worden onbewerkte agrarische producten aan de man gebracht voor de gemiddelde prijs die de boer hier voor ontvangt. Hiermee wordt volgens Agractie de consument duidelijk gemaakt hoe slecht de positie van de Nederlandse boer op dit moment is.

Maandenlange actie

Eind deze week lanceert de club een tweede actie, waarbij de boeren de consument in de supermarkt confronteren met producten waarvoor Nederlandse boeren geen eerlijke prijs hebben ontvangen en producten die niet duurzaam zijn. Deze actie moet enkele maanden gaan duren en zal volgens Agractie een 'zeer groot bereik door heel Nederland hebben'.
De boeren voerden de afgelopen maanden al vaker actie om aandacht te vragen voor hun situatie. Een week geleden wandelden ze naar Den Haag om een tien-puntenplan te overhandigen aan minister Carola Schouten en eind vorig jaar protesteerden ze bij distributiecentra, langs snelwegen en trokken ze meerdere keren naar Den Haag, onder meer naar het Malieveld.