Nieuw boerenprotest bij het Catshuis: 'Druk is nog nooit zo belangrijk geweest'

Drukte bij het Catshuis tijdens het boerenprotest. I Twitter Maikel Coomans
Drukte bij het Catshuis tijdens het boerenprotestop 13 november. I Twitter Maikel Coomans
DEN HAAG - Boeren willen op 5 februari weer massaal naar het Catshuis in Den Haag. Op die dag staat er volgens Farmers Defence Force een overleg gepland tussen het Landbouwcollectief en premier Mark Rutte en minister Carola Schouten van Landbouw.
Farmers Defence Force wil dat er op 5 februari 'spijkers met koppen worden geslagen'. De actievoerders hopen met een massale opkomst bij het Catshuis de druk op te voeren. 'Het is judgement day. FDF heeft jullie nodig. Druk is nog nooit zo belangrijk geweest als op deze dag. Zorg dat Rutte zicht wel drie keer bedenkt voor hij de Nederlandse boeren opnieuw durft te belazeren. Wij accepteren geen offers van boeren meer. Wij accepteren geen leed voor onze families meer. Het is genoeg geweest', schrijven ze in een verklaring.
De acties bij het Catshuis staan los van de protesten die actieclub Agractie dinsdag bekend heeft gemaakt. Die actiegroep wil op 21 maart op veertig drukke locaties in grote steden actie gaan voeren. Welke steden dit worden heeft Agractie nog niet bekend gemaakt.

Anderen geen last

Volgens landbouwminister Carola Schouten is het belangrijk dat de boeren demonstreren 'op een manier waarop anderen daar geen last van hebben'. Het kabinet gaat gewoon het gesprek aan, zegt de bewindsvrouw. Als de boeren denken dat ze door te demonstreren 'een sterkere positie hebben, moeten ze dat gewoon doen. Maar wat ons betreft gebeuren dat soort zaken gewoon aan tafel'.